Zoek
Alle categorieën
  Menu Sluiten
  Terug

  Warme luchtblowers versus papier handdoekjes

  Na handen wassen volgt natuurlijk handen drogen. Thuis meestal met een handdoek maar in andere toiletruimtes met papieren handdoekjes, katoenen handdoekenrol, warme luchtdrogers of, wat je steeds meer ziet, met jetair blowers.

  Van die dingen waar je je handen in stopt en die met grof geweld je handen drogen. Ze zien er superhygiënisch uit maar zijn ze dat ook? Uit steeds meer onderzoeken blijkt van niet. Je handen zijn misschien wel snel droog maar ze verspreiden die minuscule beestjes enorm.

  Handen wassen

  Hoe je je handen het beste kunt wassen dat is al vaak onderzocht.

  Handen wassen 2

  In grote lijnen kun je dat het beste 30 seconden doen met zeep. Voor het beste resultaat droog je je handen daarna zo snel mogelijk. Dat sowieso.

  Maar hoe je dat moet doen daarover verschilden de uitkomsten van de onderzoeken.

  Soms bleek dat je je handen het beste kon drogen met papieren handdoekjes of met schone handdoeken. Bij andere onderzoeken kwamen warme luchtblowers juist als beste uit de bus.

  Waar je mee omgaat raak je mee besmet

  Maar de meeste mensen wassen hun handen niet 30 seconden. Dus echt heel veel schoner worden ze niet als je ze wast.

  Microflora op handen

  Sowieso is het een illusie te denken dat je alle micro-organismen van je handen kunt afpoetsen. Van nature zitten er daar heel veel van op en die zitten goed vast. Dat zijn de residente micro-organismen. Ze beschermen je huid en die was je er niet af. Maar om die groep micro-organismen gaat het niet. Het gaat om de micro-organismen die op je handen terechtkomen door besmetting. Na het aaien van dieren, snijden van rauw vlees, niezen of hoesten in je handen of na een wc bezoek bijvoorbeeld.

  Vieze handen drogen

  Deze micro-organismen kun je grotendeels wel van je handen verwijderen door voldoende lang je handen te wassen. Die 30 seconden dus. Maar dat doet haast niemand. Nee, ik ook niet. Gemiddeld wassen mensen hun handen in 10 seconden. Maar soms ook veel korter. Uit een onderzoek in Nieuw Zeeland bleek dat vrouwen hun handen wassen in 4,4 seconden en mannen in 2,7 seconden. Hoe lang doe jij erover?

  Handen drogen met blower

  Bij deze korte handenwastijden blijven veel transiënten achter. Droog je je handen dan met een schone handdoek of met een papieren handdoekje dan veeg je deze groep daar nog wel een beetje aan af. Maar dat is anders met warme luchtblowers en jetair blowers.

  Aerosolvorming en verspreiding micro-organismen

  Deze apparaten zorgen juiste voor verspreiding van de transiënten. Tijdens het drogen van de (vieze) natte handen worden er aerosolen gevormd. Dat zijn minuscule vochtdruppeltjes die in de lucht zweven met daarin de micro-organismen van je handen.

  Als gevolg van de luchtwervelingen die ontstaan door de blower, verspreiden de aerosolen zich in de ruimte. Jetair blowers komen er helemaal slecht vanaf. Onderzoekers van de universiteit van Leeds toonden aan dat jetair blowers meer micro-organismen in de lucht verspreiden dan warme luchtblowers.

  Besproeid met micro-organismen

  Handen drogen met jetair blower

  Dus sta je te wachten op iemand die zijn handen droogt met een blower dan wordt je eigenlijk besproeid met micro-organismen. En de handenwasser zelf ook natuurlijk. Zelfs 15 minuten na handen drogen zweven er nog steeds transiënte micro-organismen in de lucht.

  Papieren handdoekjes

  Ook al voelen sommige papieren handdoekjes misschien als schuurpapier, het is wel de meest hygiënische manier om je handen mee te drogen. Niet alleen voor je handen maar ook voor je omgeving.