Zoek
Alle categorieën
  Menu Sluiten

  Stofwissen, dat doe je zo


  Waarom gaan we stofwissen?


  Stofwissen is niet heel populair, dat terwijl stofwissen veel voordelen kan bieden. Zo is stofwissen vele malen sneller dan stofzuigen, je kunt het dus heel snel tussendoor doen. Zoals je wellicht weet kun je "droog" vuil het beste ook droog verwijderen. Dus ook hiervoor is stofwissen een ideale schoonmaak methode. Heb je een schrobzuigmachine?, ook dan is het altijd aan te raden eerst het droge losse vuil te verwijderen met de stofwismethode.

  In de onderstaande stappen leggen we precies uit hoe je het beste kunt stofwissen en vertellen wij je wat alle voordelen zijn van deze methode.

  Bekijk de video
  Lees de VSR instructie


  Geen water 

  Stofwisdoeken gebruik je nooit in combinatie met water, maar altijd droog. Er zijn verschillende soorten stofwisdoeken verkrijgbaar, maar grofweg zijn er 2 varianten:

  Statische stofwisdoeken
  De naam zegt het eigenlijk al een beetje, door de wrijving van de doek over de grond wordt een klein beetje statische elektriciteit opgewekt wat het vuil vast houd en door het reliëf is hij ook geschikt voor wat grover vuil.

  Kleefstofdoeken
  Bij kleefdoeken blijft het vuil plakken aan de minimale hoeveelheid lijm die in de doeken is verwerkt. Deze stofbindende kleefstof maakt de doeken zeer geschikt om bijvoorbeeld hoogglansvloeren, sportvloeren en squashbanen mee schoon te maken.

  Meer stof

  Stofwissen heeft ook een aantal voordelen op stofzuigen. Je zult het misschien niet verwachten maar stofdoeken vangen over het algemeen meer stof op dan stofzuigers. We sommen de voordelen op:

  - Minder tijd nodig om je vloer stofvrij te maken.
  - Geen stroom en dus ook geen stopcontact nodig.
  - Erg hygiënisch omdat je de stofdoek na gebruik weg gooit.
  - Geen nieuwe stofverspreiding zoals bij het uitblazen van een stofzuiger.
     De voet 

  Rubberen lamellen
  Een stofwisvoet met rubberen lamellen zorgt voor meer sterkere drukpunten op de vloer. Ook is deze rubberen voet gemakkelijk te desinfecteren door middel van een autoclaaf. Als je geen autoclaaf hebt kun je de voet natuurlijk handmatig desinfecteren of gewoon reinigen.

  Ribbelfoam
  De ribbelfoam stofwisvoet verdeelt de druk en is daardoor zeer geschikt voor gladde vloeren. De ribbelfoam voet is niet geschikt voor gebruik in een ziekenhuis, maar je kunt de ribbelfoam wel vervangen.

  Niet vergeten

  Stofwisdoeken hoef je niet alleen te gebruiken voor de vloer, je kunt deze ook prima gebruiken om interieur zoals tafels, kozijnen en vensterbanken mee schoon te maken. Kies in dit geval dan wel voor de statische stofwisdoek en gebruik vanzelfsprekend een nieuwe doek. Vouw de doek zodat je telkens werkt met een schone zijde. 


  Officiele instructie VSR
  In onze video proberen we vooral op een leuke en informatieve wijze zo veel mogelijk te vertellen over stofwissen. Om stofwissen ook goed in de praktijk toe te passen wijzen we je graag op de onderstaande werkwijze vanuit de Vereniging Schoonmaak Research.

  1. Controleer eerst of er geen natte plekken zijn, maak deze anders schoon met een microvezeldoek.
  2. Pak een stofwisdoek van de rol en leg deze op de grond.
  3. Bevestig de doek aan de lange zijde van de stofwisvoet.
   (buig knieën en rug, laat daarbij 1 knie op de grond rusten)
  4. Stel de lengte van de telescoopsteel in tussen oksel en bovenkant schouder.
  5. Start met stofwissen langs de zijkant / wand.
  6. Til de stofwisvoet tussendoor niet van de grond en beweeg deze altijd in voorwaartse richting.
  7. Houd je rug recht tijdens het stofwissen, ontspan je schouders en houd je ellebogen dichtbij je romp.
  8. Nadat je de zijkanten hebt gedaan werk je het middenvlak af in rechte banen.
  9. Zorg dat elke baan de vorige baan een stukje overlapt.
  10. Maak de stofwisdoek los en werp deze in de afvalzak, gebruik hiervoor een stoffer en blik.


   


  Ben je enhousiast geworden over stofwissen?


  Zoals je hebt kunnen lezen is stofwissen gemakkelijk om te doen en is het een methode om snel veel stof weg te halen. Om nog meer mensen enthousiast te maken hebben wij een sample doosje met stofwisdoeken voor je klaar gezet.

  Het sample doosje is geheel gratis aan te vragen.

  *verplichte velden
  Ik wil graag: