Zoek
Alle categorieën
  Menu Sluiten
  Terug

  De juiste keuze in het reinigen van natuursteen

   Leestijd ca. 2,5min

  Natuursteen staat bekend om zijn duurzaamheid en slijtvastheid. Het onderhouden van natuursteen is redelijk eenvoudig, als je maar de juiste onderhoudsmiddelen gebruikt. Zelfs na jaren gebruik kan het materiaal zijn oorspronkelijke staat behouden. Maar hoe zorg je ervoor dat je deze vloer goed onderhoudt?

  Natuurstenen vloeren zijn op verschillende manieren bewerkt. Vaak worden ze gepolijst, hoogglans of gezoet uitgevoerd. De hoogglans gepolijste vloeren vergen meer onderhoud dan een gezoete natuurstenen vloer, deze heeft vaak een mattere uitstraling. Hoe meer de vloer gepolijst is hoe meer viezigheid en beschadiging je ziet. In de praktijk moet je op een natuurstenen vloer niet werken met middelen op zeepbasis. Hiervan wordt de vloer glad, ook geeft zeep een vettig laagje op je vloer dit geeft dan weer een streperig en vlekkerig gezicht.

  Hoe?

  Als je je natuurstenen vloer gaat schoonmaken is het belangrijk dat je je reinigingsmiddel goed doseert. Bij teveel schoonmaakmiddel komt het er streperig en vlekkerig uit te zien. Ook is het handig de vloer van tevoren te stofzuigen zodat het eventueel aanwezige grove vuil weg is. Als je vervolgens een goede microvezelmop gebruikt zal het overgebleven vuil nog effectiever van je vloer verwijderd worden.

  Kalk

  In de meeste soorten natuursteen zoals marmer, Belgisch hardsteen, Chinees hardsteen en kalksteen zit veel kalk, weet je niet wat de kalkwaarde in jou natuursteen is? Dan is het handig om dit eerst te testen. Neem een stukje marmer wat niet in het zicht ligt. Laat een heel klein druppeltje schoonmaakazijn op het natuursteen vallen, begint dit druppeltje te bruisen of te schuimen dan heb je een hoge kalkwaarde in het marmer of ander natuursteen zoals travertin en kalksteen, je moet dan heel voorzichtig zijn en het onderhoud aan u vloer plegen met een zuurvrije reiniger. Dit om de kalkaanslag veilig te verwijderen.

  Gepolijst

  Vaak wordt er gezegd dat een natuurstenen vloer een zeep houdend reinigingsmiddel schoongemaakt moet worden. Dit is zeker niet verkeerd, maar is alleen aan te raden als de vloer niet gepolijst is. De “open” vloer voedt zich met zeep en wordt erg mooi. Pas op dat je dit niet te vaak doet! De natuurstenen vloer kan verzadigd raken waardoor hij er opnieuw streperig en wazig uit komt te zien. Ook kun je erop uitgeleiden. De Tana Green Care Tawip Vioclean is dan het aangewezen middel.

  Indien de vloer wel gepolijst is, is het verstandig een reiniger te gebruiken zonder zeep. Hiervoor kun je bv de Tana Green Care Karacho gebruiken. Beide middelen bevatten het Cradle 2 Cradle certificaat.

  Succes met uw vloer!

   
   
  Marketing & Communicatie