Zoek
Alle categorieën
  Menu Sluiten
  Terug

  Ieder schoonmaakartikel heeft een andere kleur, dit is niet voor niets

   Leestijd ca. 2min

  Ieder schoonmaakartikel heeft een andere kleur, dit is niet voor niets. Aan de hand van deze kleurcodering kun je zien waar het artikel voor gebruikt dient te worden. Bijvoorbeeld een rood doekje voor sanitair.

  Wettelijk

  Helaas zijn wettelijk de kleurcoderingen voor reinigingsmiddelen nog niet vast gelegd. Dit is wel degelijk van belang. De verplichte kleurcodering voor reinigingsmiddelen zouden er namelijk voor kunnen zorgen dat in 1 oogopslag te zien is welk soort reinigingsmiddel er in de verpakking zit en voor welke toepassing deze gebruikt moet worden! 

  Schoonmaakset

  Naast het gebruik van de verschillende kleuren doekjes (wat de meeste mensen wel doen) is het ook aan te raden om voor elke ruimte een aparte ‘schoonmaakset’ te hebben. Dus een emmer, steel, mop, etc., allemaal met dezelfde kleurcodering als je schoonmaakdoek en reinigingsmiddel. Nu is het natuurlijk een beetje onzin voor iemand die alleen maar zijn huis schoonmaakt om 5 schoonmaaksets in huis te hebben. Maar als je bijvoorbeeld werkzaam bent in de horeca werkt dit veel hygiënischer. Ook als bijvoorbeeld de hygiëne code van het bedrijf gecontroleerd wordt kunnen de inspecteurs zien dat er op een professionele en goede manier om wordt gegaan met de hygiëne binnen het bedrijf. Een schone werkplek geeft de werknemers een goed gevoel, die dit op hun beurt zullen uitstralen naar de klanten.

  Kruisbesmetting

  Bij kruisbesmetting komen er ziekmakende bacteriën van het ene product op het andere. Door deze bacteriën kunnen mensen ziek worden. Vooral ziekenhuizen en de horeca hebben hiermee te maken, maar ook vele andere branches worstelen hiermee. Het is bijvoorbeeld in een restaurant belangrijk dat bacteriën niet worden overgebracht van rauwe op bereide voedingsmiddelen. Kruisbesmetting ontstaat bijvoorbeeld als er in een restaurant het werkblad in de keuken wordt schoongemaakt en vervolgens de tafel in het restaurant met diezelfde doek. Dit is maar een klein voorbeeld, maar zo zijn er nog honderden voorbeelden te bedenken.

  Is kruisbesmetting erg?

  Dat hangt af van de bacterie, in veel situaties kan er namelijk een voedselvergiftiging optreden. De ernst is afhankelijk van de originele besmetting en de tijd dat de bacterie krijgt om verder te groeien. Ook de weerstand van de personen is belangrijk, zo hebben oudere personen of zwangere vrouwen een hoger risico.

  Kiezen voor kleurcodering

  Waarom zou ik voor kleurcodering kiezen als alles nu goed loopt in mijn bedrijf? Kleurcodering helpt te voldoen aan normen van instanties. Instanties zullen verast zijn als ze zien dat jouw bedrijf werkt met bijvoorbeeld verschillende kleuren microvezeldoeken. Ook zullen zij het bedrijf beter beoordelen. Maar natuurlijk wil je zelf ook in een schone en hygiënische omgeving werken waar je met veel trots klanten kan ontvangen.

  Wil je meer weten over hygiënisch werken met kleurcoderingen? Lees dan ook mijn andere blog over microvezeldoeken of kijk op onze HACCP product pagina.

  Je kunt natuurlijk ook contact op nemen met een van onze adviseurs voor persoonlijk advies.

  Kleurcodes:

  •          Rood: Sanitair
  •          Blauw: Interieur
  •          Groen: Vloeren
  •          Geel: Keuken / Desinfectie

   

   
   
  Marketing & Communicatie