Zoek
Alle categorieën
  Menu Sluiten
  Terug

  Wat zegt de pH-waarde over een schoonmaakmiddel?

  Wat zegt de pH-waarde over een schoonmaakmiddel?

  Wat zegt de pH-waarde over een schoonmaakmiddel?   

  In de schoonmaak kunnen we niet zonder schoonmaakmiddelen. Afhankelijk van het doel, wordt een bepaald schoonmaakmiddel gebruikt. Je wilt namelijk zo effectief mogelijk vervuiling of aanslag verwijderen.

  Alle vloeistoffen bestaan uit een pH-waarde, de pH is een maat voor de zuurte graad van een vloeistof. De pH-waarde heeft een schaal van 0 tot 14.0; dat wil zeggen dat een vloeistof zuur (pH-waarde 0 tot 6.9 ) neutraal (PH-waarde 7.0) of alkalisch is (pH-waarde 7.1 tot 14.0).

  Bekende voorbeelden van alkalische reinigers zijn zeep, soda of amonia. Een alkalische reiniger is altijd ontvettend en is dus niet geschikt voor vervuiling als roest of kalk. Hoe alkalischer de vloeistof des te beter deze ontvet. Vetten zijn in de basis zuur, daardoor heeft het een alkalische tegenhanger nodig om deze vervuiling te reinigen.

  De effectiviteit van een middel zit hem deels in de pHwaarde van dat middel. Maar in hoeverre zegt die waarde nu eigenlijk iets over de effectiviteit ervan?

  Dat is zuur

  Om antwoord te geven op die vraag, is het belangrijk om eerst uit te leggen wat de pHwaarde nu eigenlijk inhoudt, of beter gezegd: wat het aangeeft. Met de pH-waarde wordt namelijk gemeten wat de zuurtegraad is in een vloeibare oplossing. Die oplossing is in dit geval dus: schoonmaakmiddel.

  Alle medewerkers in deze branche hebben wel eens schoonmaakmiddelen gebruikt met verschillende pH-waarden. Maar wat zegt die waarde dan precies? Wanneer er op een product staat: 0, dan betekent het dat dit product een zuur schoonmaakmiddel is. Is de waarde 14, dan betekent dit dat het middel alkalisch is. Een pH-waarde van 7 is neutraal. Alles daaronder wordt dus gezien als zuur en alles daarboven als alkalisch. Elke stap in de pH-waarde maakt het product tien keer sterker. pH 6 is dus al tien keer zuurder dan pH 7, maar pH 4 is dus al 1000 keer zuurder dan 7!

  Zure reinigingsmiddelen (denk hierbij aan schoonmaakazijn, mierenzuur) kunnen kalk en roest verwijderen. Het is dan ook geen fabeltje dat Cola (pH waarde 2,5) roestige spijker weer mooi kan laten glimmen. Hoe sterker het zuur, hoe sterker de roest / kalk verwijderende werking is.

  Elk middel een ander doel

  Omdat elk middel een ander doel heeft, bevatten schoonmaakmiddelen nooit dezelfde zuurwaarden. Wil je bijvoorbeeld de douches bij jou op de sportschool ontkalken, dan is een zuurder middel effectiever. Zuur gebruik je namelijk tegen kalk. Wil je iets ontvetten? Gebruik dan een alkalische reinigingsmiddel, de belangrijkste eigenschap daarvan is dat ze vetten verwijderen. Hoe sterker alkalisch hoe krachtiger de ontvettende werking is.

  Dan wil je juist een alkalisch schoonmaakmiddel dat minder zuur bevat. Gebruik bij zure en alkalische schoonmaakmiddelen altijd handschoenen. Als de pH-waarde teveel van neutraal afwijkt en je gebruikt geen handschoenen, dan kunnen er serieuze gevolgen optreden zoals blaren of andere huidirritaties. Dat willen we natuurlijk voorkomen! Voor het juiste gebruik kan je altijd het veiligheidsinformatieblad raadplegen.

  Optimaal schoonmaken

  Om optimaal schoon te maken, spelen meer factoren een rol dan alleen pH-waarden.

  Bij industriële reiniging spelen er volgens de “cirkel van sinner” vier factoren een rol van betekenis:

  1. Chemie (de industriële reiniger)
  2. Beweging of mechanische kracht
  3. Tijd
  4. Temperatuur

  Al deze factoren hebben invloed op elkaar. Als de ene factor groter word moet een van de andere factoren kleiner worden. Om jou te helpen het optimale schoonmaakresultaat te krijgen, geeft Avodesch trainingen waarbij je uitleg krijgt over diverse schoonmaakmiddelen (cradle to cradle), leggen we je de Cirkel van Sinner uit en op welke manier die toepasbaar is op.

  Geschreven door:
  Linda van Vugt
  Bekijk hier alle blog's van Linda