Zoek
Alle categorieën
  Menu Sluiten
  Terug

  Realiseer jouw duurzaamheidsambities met circulaire toilethygiëne

  Realiseer jouw duurzaamheidsambities met circulaire toilethygiëne
  Als facility manager ben je continue op zoek naar manieren om de duurzaamheidsambities van jouw organisatie te realiseren. Een manier om dit te doen is door de toiletruimtes circulair te maken. Waarom? In dit blog lees je alles over de kansen om toiletinrichtingen circulair te maken.

  Circulaire toiletruimtes

  Je kunt de duurzaamheidsdoelstellingen mede realiseren door kringlopen te sluiten. Hiervoor werk je actief samen met je partners (bijvoorbeeld je leveranciers en afvaldienstverleners). Met de juiste partners zou iedere bedrijfsruimte circulair te maken zijn. In de praktijk is dit echter niet altijd even makkelijk. Een bedrijfskantine heeft bijvoorbeeld verschillende afvalstromen waardoor je te maken hebt met meerdere leveranciers en afvaldienstverleners. Om een dergelijke ruimte circulair te maken en kringlopen te sluiten sta je voor een grote uitdaging. Afspraken maken gaat vaak moeizaam en vereist veel inzet. Toiletruimtes lenen zich echter uitstekend om circulariteit toe te passen. In vergelijking met andere ruimtes binnen de organisatie hebben toiletruimtes namelijk weinig afvalstromen – handdoekpapier is zelfs vaak de enige afvalstroom. Doordat de keten (leverancier, afvaldienstverlener, producent) klein en overzichtelijk is, is de uitdaging minder groot.  Hoe bepaal je de inrichting van je toiletruimte?

  Om toiletruimtes circulair in te richten kun je kiezen voor duurzame oplossingen op de hardware (dispensers) of op het gebruik van de ruimte (verbruiksartikelen zoals toilet-en handdoekpapier, zepen, luchtverfrisser e.d.) of beide. Afhankelijk van je keuze hierin en je keuze voor de leverancier kun je de toiletruimte verduurzamen. En het kan ook circulair. Met een volledig circulair concept zoals Satino Black, waarbij een kringloop met papieren afvalstromen deel uit maakt van de circulaire samenwerking. Kantoorafval wordt als grondstof voor nieuwe producten gebruikt die je vervolgens weer afneemt – denk aan kartonnen koffiebekers die na gebruik grondstof worden voor hygiënepapier. Het is echter afhankelijk van je doelstellingen omtrent duurzaamheid hoe ver je hierin wil gaan. De invulling van je toiletruimte wordt namelijk bepaald door hoe jij de doelstellingen wil bereiken. Met de keuze voor Satino Black kun je impact maken op water, afval, energie en CO uitstoot.


  ”Bekijk met je huidige afvaldienstverlener of gebruikte kartonnen bekers gescheiden ingezameld kunnen worden als grondstof voor nieuwe producten. Deze nieuwe producten koop je idealiter zelf weer in.”

  Welke impact heeft een circulaire toiletinrichting op jouw organisatie?

  Wil je weten wat je kan besparen met circulaire toilethygiëne-oplossing? Wij hebben een milieubesparingscheck opgesteld waarmee je ontdekt hoeveel water, energie en CO2-uitstoot jouw onderneming kan besparen met een circulaire toiletinrichting.

  Check mijn milieu besparing

  .

  Geschreven door:
  Linda van Vugt
  Bekijk hier alle blog's van Linda