Zoek
Alle categorieën
  Menu Sluiten
  Terug

  Mission complete: duurzamer én schoner!

  Mission complete: duurzamer én schoner!

  Mission complete: duurzamer én schoner!

  Of het nu gaat om een bejaardentehuis, een hotel of bijvoorbeeld een restaurant: een vaatwasser is voor velen onmisbaar. Maar met het gebruik van vaatwasmiddelen die chloor bevatten, komen er ook veel chemicaliën in de grond. Dat moet anders kunnen, dachten Pim van Driel, accountmanager bij Avodesch en Berthold Achterberg, directeur van Conferentieoord De Poort in Groesbeek. “In de meeste vaatwasmiddelen zitten chloorbestanddelen. Die zorgen ervoor dat de vervuiling die nog op een glas zit, gebleekt wordt waardoor het er schoon uitziet. Tegelijkertijd is chloor enorm milieuvervuilend”, aldus Pim.


  En laat dat laatste nu net zijn wat conferentieoord De Poort niet wil. De Poort heeft duurzaamheid namelijk hoog in het vaandel. Wanneer de mogelijkheid zich zou aandienen wilde Berthold dan ook al overstappen op een ander middel. “We hadden hiervoor al een middel met minder chloor en toen hebben we daarvan per ongeluk een klein beetje op de vloer laten vallen. Dat werd helemaal wit. Toen viel ons op dat daar nog steeds wel erg veel chloor in zat. Wij willen graag zo weinig mogelijk chloor in de afvoer gooien en één manier om dat te doen, is met een biologisch middel.”

  Green Care Professional Prokliks

  Het werd het middel ‘Green Care Professional’. ‘Green Care Professional Kliks’, een cradle to cradle vaatwasmiddel én glansspoelmiddel welke met een compact integraal duurzaam vaatwassysteem geschikt is voor professionele vaatwasmachines. De vraag was alleen: behalen ze met dit product zónder chloor een net zo goed resultaat? Dat liep niet meteen vlekkeloos.
  Pim: “De chemie hebben we vervangen door Green Care professional Kliks en de instellingen van de vaatwasmachine hebben wij exact hetzelfde gehouden. Na verloop van tijd bleek dat er een opbouw van vuil plaatsvond, omdat het vuil niet meer werd gebleekt. Toen hebben we dus naar het proces gekeken. Waar zit er misschien nog een kink in de kabel? Dat hele proces hebben we geoptimaliseerd waardoor er nu dus niks gebleekt wordt, maar er ook niets aan vuil achterblijft. Eigenlijk zijn de glazen dus nu schoner dan dat ze waren.”

  Resultaat

  De uitkomsten van deze test zijn dan ook louter positief. Met dit biologische middel, andere afstellingen van de vaatwasmachine en een ander wasprogramma is Conferentieoord De Poort nu weer een stap dichter bij duurzaam ondernemen, zijn de glazen schoner dan ooit én zijn de kosten gelijk gebleven. Daarnaast is dit middel beter voor de machine omdat je er minder van nodig hebt.

  Extra afwassen verleden tijd

  Ook Jenny, hoofd van de afwaskeuken bij De Poort is erg blij met het resultaat van de test. “In eerste instantie had ik zoiets van… Nee, niet weer biologisch. Daar hadden we voorheen best wel slechte ervaringen mee. Dus toen hadden we een middel waar wel wát chloor in zat, dat ging super. Toen kwam Berthold: we gaan weer biologisch. Toen had ik zoiets van: nééé… En na lang puzzelen gaat het nu goed. Als we maar weten hoe we de programma’s moeten stellen en dat soort dingen. Nu gaat het super.”

  De test heeft bewezen dat je met een biologisch middel dat géén chloor bevat ook een goed, al dan niet beter resultaat krijgt. Berthold raad het andere bedrijven dan ook zeker aan. “Daarnaast raad ik andere bedrijven aan om (desnoods één ding) te kiezen voor duurzaamheid en daar een voortrekkersrol in te pakken. Probeer ook naar processen te kijken en niet alleen naar wat het oplevert en de winst. Je hebt als bedrijf toch allerlei vervuilende processen door je dienstverlening zelf al. En als je dat zo bewust mogelijk kunt aanpakken en de middelen zijn voor handen dan zou ik dat zeker aanraden. De begeleiding is goed geweest bij Avodesch en bij Tana.”

  Heb je interesse in dit middel gekregen of wil je graag een keer persoonlijk advies van Avodesch? Neem dan contact met ons op! Dat kan via +31 24 372 72 92.  Geschreven door:
  Linda van Vugt
  Bekijk hier alle blog's van Linda