Zoek
Alle categorieën
  Menu Sluiten
  Terug

  Kun je op de grond gevallen voedsel nog eten?

  Kun je op de grond gevallen voedsel nog eten?

  Kun je op de grond gevallen voedsel na enkele seconden nog eten?

  Je kent het vast wel: de vijf seconden-regel. Volgens deze regel kun je etenswaren die je op de grond hebt laten vallen nog eten als je het binnen vijf seconden weer opgeraapt hebt. Maar is dat wel zo?

  Vijf-seconden-regel: wat houdt die in?

  Het idee achter deze seconden-regel is dat bacteriën langer dan vijf seconden nodig hebben om het eten te bereiken dat jij hebt laten vallen op de vloer. Voedsel dat je dus binnen deze vijf seconden opraapt, zou je nog op kunnen eten zonder er ziek van te worden. Maar in hoeverre is dit nu waar? We gaan je snel uit de brand helpen:

  Of je voedsel nu in één seconde, in vijf seconden of in 30 seconden van de grond raapt, er zitten sowieso bacteriën op. Zoals we in een eerdere blog al even behandelden, zitten bacteriën overal. Op het aanrecht, op de vloer, op vaatdoekjes, echt op alles. Het is natuurlijk wel zo dat het aantal bacteriën toeneemt naar mate het voedsel langer op de grond ligt.

  Desondanks verschilt het aantal bacteriën wel per voedingswaar. Zo zouden drogere voedingswaren minder snel bacteriën aantrekken dan voedingswaren die veel vochtiger zijn. Best logisch, als je je bedenkt dat bacteriën zich graag op vochtige plekken bevinden.

  Daarnaast hangt het aantal bacteriën waarmee het voedsel besmet kan worden van het type vloer af, zo blijkt uit onderzoek van de Aston University. Bacteriën zouden namelijk het makkelijkst overspringen op tegel- en houtenvloeren. En al zou je denken dat jouw harige tapijt meer bacteriën bevat, het tegendeel is waar. Dat bevat namelijk de minste bacteriën ten opzichte van de andere vloeren.

  Zijn de bacteriën op de grond ziekmakend?

  Er is een mogelijkheid dat je ziek kunt worden van bacteriën op de grond, maar dat hoeft niet perse. Het hangt er vanaf welke bacteriën zich op de grond bevinden én het hangt af van je weerstand. Wil je liever helemaal geen risico lopen, dan kun je het voedsel dat je op de grond hebt laten vallen het beste gewoon niet meer opeten.

  Geschreven door:
  Linda van Vugt
  Bekijk hier alle blog's van Linda