Zoek
Alle categorieën
  Menu Sluiten
  Terug

  De gouden regels voor het schoonmaken van laminaat.

   Leestijd ca. 3,5 min

  Hup, alles aan de kant! Het is tijd om het laminaat schoon te maken. Geen idee hoe je dat het beste kunt doen, zonder je laminaat te beschadigen. Hierbij handige tips voor een schone laminaatvloer in een paar minuten!

  Wat is laminaat?

  Een laminaat vloerdeel is een plank, die is opgebouwd uit een aantal lagen: De ‘drager’,  een laag van houtvezelplaat. Die bestaat vaak uit houtvezels met kunsthars (HDF of MDF).  Het ‘decor’, een laag papier waarop een afbeelding van hout is geprint. Dit decor wordt geprint op een grote lap papier en hieruit worden de planken gesneden. De grootte van het papier bepaalt hoe vaak een decor terugkomt in een vloer. Hoe groter het papier, hoe meer ‘unieke’ planken. Het decor wordt gedrenkt in melamine hars (kunststof) en zorgt ervoor dat de afbeelding duurzaam wordt. De ‘toplaag’, die bestaat uit nog een harde, transparante slijtlaag van melanine. In deze bovenste laag kan ook nog reliëf aangebracht worden, zodat de plank meer (voelbare) structuur krijgt. Dit alles wordt samengeperst onder hoge druk en klaar is het laminaat!

  Er is bijna geen vloer makkelijker om te schoon te maken dan de laminaatvloer. Laminaat neemt namelijk geen vuil op en daardoor hecht viezigheid bijna niet aan de vloer. Vaak is even stofzuigen al genoeg. Dweilen is niet vaak nodig, maar als je het doet gebruik dan deze tips!

  De gouden regels voor het schoonmaken van laminaat

  1. Laminaatvloeren mag je droog of vochtig schoonmaken, maar gebruik niet overvloedig water. Lichtjes vochtig is het beste. Wil je je vloer echt professioneel schoonmaken? Voeg wat laminaat schoonmaakmiddel aan je emmer toe om te voorkomen dat vet zich op de vloer vastzet. Gebruik de Vileda UltraSpeed Starterkit, met een mophouder, een microvezeldoek en een fles Tana Timber Lamitan Houtverzorger reinigingsmiddel. Daarmee heb je al het nodige binnen handbereik.

  2. Als je een vloer met afgeschuinde randen of v-groeven hebt, is het belangrijk dat je altijd eerst stofzuigt. Als je daarna een vochtige dweil gebruikt, gebruik je als laatste stap steeds nog een microvezeldoek.

  3. Als je de vloer met de verkeerde schoonmaakmiddelen hebt schoongemaakt kan hij wat dof worden. Wil je hem weer laten glimmen? Wrijf de vloer dan op met een schone droge stofdoek.

  Een veel voorkomend probleem is een laminaat met strepen. Hoe kan je dit voorkomen?

  Als je de laminaatvloer lekker hebt schoongemaakt wil je natuurlijk geen strepen zien op je vloer zodra alles is opgedroogd. Meest simpele manier om streep loos het laminaat schoon te maken is een emmer met lauw water met een scheutje schoonmaakazijn. Met een licht vochtige doek geef je de vloer een flinke beurt. Doeken van microvezel schijnen heel fijn te werken met een mooi resultaat. Gebruik je een ander schoonmaakmiddel en heb je nog strepen, dan doe je waarschijnlijk teveel schoonmaakmiddel in het water. Probeer het eens met de helft minder en bekijk het resultaat. Wil je helemaal zeker zijn dat er geen strepen achterblijven op je laminaat na een schoonmaakbeurt? Dweil de vloer dan na met een droge theedoek of handdoek.

  Stoomreiniger

  De hete stoom wordt met kracht tussen de naden van het laminaat geblazen waardoor de onderkant en de ondervloer vochtig worden. Het risico bestaat dat je laminaatvloer gaat opbollen en dan ben je verder van huis dan die paar vlekken die je wilde verwijderen.  

  Zwarte strepen

  Heb je een paar zwarte strepen van bijv. gympen op je laminaat? Haal ze eenvoudig weg met een doek of een microvezeldoek. Gewoon een kwestie van flink gummen. Over gummen gesproken. Een gummetje wil vaak ook goed werk doen. Lukt dit uiteindelijk niet, gebruik dan bijvoorbeeld aceton. Een klein beetje en dit direct schoonmaken met schoon water om te voorkomen dat het uitbijt in je laminaat.

  Groeven

  Als het laminaat goed gelegd is sluiten de groeven strak op elkaar aan en is die ook niet zo diep als bij een houtenvloer. Toch worden de groeven na verloop van tijd vies. Een paar tips hoe je de V-voegen in je laminaat kunt schoonmaken. Neem bijvoorbeeld een zachte bezem of borstel en doop die in je emmer met schoonmaakazijn. Haal de bezem flink over de groeven heen. Een andere tip is een speciale laminaat opzetborstel voor je stofzuiger. Daarmee zuig je al het vuil makkelijk uit je voegen.

   

   
   
  Marketing & Communicatie