Zoek
Alle categorieën
  Menu Sluiten
  Terug

  Wereld Handwas Dag & Ella's Handwas Avontuur

   Leestijd ca. 4min

  Jaarlijks wordt op 15 oktober de Global Handwashing Day georganiseerd. 15 oktober is de start van de herfst, dit betekent dat veel kinderen last krijgen van verkoudheden en griep. Slecht handen wassen is een van de redenen van de vele zieken kinderen (en natuurlijk ook volwassen) Goed en regelmatig je handen te wassen kan ziekte dus voorkomen. Uit Europees onderzoek van Tork, onderdeel van SCA, blijkt echter dat 77% van de ouders hun kinderen steeds opnieuw moet herinneren de handen te wassen. Dit blijkt nog best lastig. Om kinderen te leren hoe en wanneer ze hun handen moeten wassen zet Tork een aantal handige tips op een rijtje. Het is niet alleen belangrijk te weten hoe je je handen moet wassen, maar ook wanneer je dit moet doen 
   
  Docenten/ouders moeten met name hun handen wassen in de volgende situaties:
  •       Wanneer de handen zichtbaar vuil zijn
  •       Na een toiletbezoek of nadat ze een kind op het toilet hebben geholpen
  •       Nadat ze buiten zijn geweest
  •       Voorafgaand aan het eten of omgang met voedsel
  •       Bij het thuiskomen
  •       Nadat ze hun neus snuiten of nadat ze een kind hiermee geholpen hebben
   Kinderen moeten worden aangespoord hun handen te wassen in de volgende situaties:
  •       Wanneer de handen zichtbaar vuil zijn
  •       Na een toiletbezoek
  •       Na het buiten spelen
  •       Voordat ze tussendoortjes of maaltijden eten
  •       Bij het thuiskomen
  •       Nadat ze hun neus snuiten
   De stappen voor handen wassen
  1.     Het is belangrijk je handen eerst goed nat te maken met warm water
  2.     Breng vloeibare zeep of schuimzeep aan, wrijf je handen krachtig over elkaar en schrob alle oppervlakken
  3.     Spoel af met schoon water
  4.     Droog je handen tot ze helemaal droog zijn met bij voorkeur een papieren handdoek
  Tip 1
  Laat je kinderen een liedje zingen tijdens het handen wassen! Zo weet je zeker dat ze het lang genoeg doen en daarnaast is het handen wassen zo extra leuk. Een geschikt ‘handenwasliedje’ is bijvoorbeeld ‘Altijd is Kortjakje ziek’. 
   
  Tip 2
  Het afdrogen is net zo belangrijk als het wassen, dit mag absoluut niet vergeten worden!   Het is dus erg belangrijk dat we jonge kinderen aansporen en leren hun handen goed te wassen. Met name voor en na het eten. Ondanks dit advies moeten we ook niet overdrijven, een kind heeft ook een aantal bacteriën nodig om meer weerstand op te bouwen. Anders worden ze bij iedere bacterie ziek, dit is dan het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken. 
   
  Werk
  Ik hoor u al denken, maar ik heb helemaal geen kinderen dus ik heb hier niets mee te maken. Dat is niet helemaal waar. Als je bijvoorbeeld op kantoor je handen niet goed wast dan kun je hier ook ziek van worden. Dit omdat je met meerdere mensen in een ruimte zit. En niet alleen op kantoor maar er zijn nog veel meer beroepsgroepen die ook minder bekend zijn met de goede hygiëne omtrent het handenwassen. 
   
  Feitjes: 
  •          61% van de mensen geeft voorkeur aan de handen te drogen met papieren handdoek.
  •          56% van de mensen vergeet de duimen te wassen
  •          Onderzoek wijst uit dat de meeste mensen hun handen niet goed wassen slechts 1 op de 10 mannen en 1 op de 5 vrouwen doet het goed
  •          Alleen al onder een vingernagel kunnen 3 miljoen bacteriën te vinden zijn.
  •          Bacteriën kunnen van 72 uur tot maanden overleven op diverse oppervlakken zoals deurkrukken, werkbanken en vloeren.
   
  Ella’s Handwas Avontuur
  Schooldagen voor jonge kinderen zijn boordevol activiteiten en het kan een uitdaging zijn om de tijd te vinden om les te geven in goede handhygiëne. Het voelt al gauw als zeuren wanneer u ze er steeds aan moet herinneren. Kinderen goede hygiëne aanleren kan een uitdaging zijn, maar het is cruciaal om de verspreiding van verkoudheden, griep en virussen te verminderen. Daarom hebben wij het pakket van Ella's school voor handen wassen samengesteld, met onder andere een app, hygiënebrochures, pedagogisch materiaal en activiteiten om handen wassen leuker te maken. Het maakt het bovendien makkelijker uit te leggen en aan te leren. 
   
  Neem contact met ons op om het lesmateriaal te bestellen, of gebruik de onderstaande links voor de App op Ipad of Andriod. 
   
   
   
   
   
  Marketing & Communicatie