Zoek
Alle categorieën
  Menu Sluiten
  Terug

  Vloeronderhoud: ‘er wordt te veel geknoeid’

  Sprayen en uitwrijven is een methode die tot doel heeft de was- of polymeerbeschermlaag te reinigen en herstellen. Met met die methode worden veel onnodige fouten gemaakt. Terwijl iedere vloer het verdient om goed behandeld te worden.

  De gemaakte fouten zijn in veel gevallen simpelweg onnodig. Hierdoor ontstaan problemen die weer leiden tot hoge faalkosten. Als bedrijven deze kosten eens zouden optellen, dan zou men beter kunnen investeren in de opleiding van de medewerkers. Dit is immers goedkoper. Ook klanten en gebruikers ervaren goed onderhouden vloeren als onderdeel van een prettige omgeving om in te werken.

  Frequentie niet gehaald

   In de meeste gevallen kom je in de praktijk resultaatgerichte contracten tegen waar een frequentie is gehangen aan de periodieken. Sprayen en opwrijven van de harde gesloten vloeren staat hier in veel gevallen een paar keer per jaar in opgenomen. De praktijk is dat deze frequentie niet wordt gehaald. Jammer. Dat is een gemiste kans. Als de entree schoon is en de vloeren schoon zijn, is het gebouw schoon, leerden we. Werken met smeltwas kunnen sommige ouderen zich nog herinneren. Dat was wel de tijd dat degene die op de calculatie werkte, nog verstand van vloeren had en met z’n benen op de werkvloer had gestaan. Nieuwe werknemers in de schoonmaak volgden minimaal de basiscursus om te weten wat er verwacht werd van de vloerenploeg. Het hielp ze om realistische vierkantemeterprestaties af te spreken en vloeronderhoud niet tot sluitpost van het contract te maken. Als je als leidinggevende medewerkers op pad stuurt, is het belangrijk zelf te weten wat de werkzaamheden inhouden. 

  Leren doseren

  Sprayen en opwrijven is een prima methode om de beleving in gebouwen positief te beïnvloeden. Met vloeren die er verzorgd uitzien. Als je gaat sprayen en opwrijven doe dit dan zoals het is bedoeld. Te vaak zie ik een eenschijfsmachine zonder sprayunit. Er wordt dan met een sprayfles, waar normaal een interieur- of sanitairreiniger mee wordt gesproeid, vanaf heuphoogte een beetje spraymiddel in de richting van de vloer gespoten. Dit is echt onvoldoende. Als je je brood zo zou smeren zit er bijna niets op. Dat kan in het geval van het brood een keuze zijn. Maar het is niet voldoende voor de vloer die je moet behandelen. Dit is jezelf en de klant voor de gek houden. De klant betaalt niet voor deze kromme maar voor de juiste handeling. Hoe ontstaat deze knoeierij? Bij navraag bij medewerkers zijn de bestaande sprayunits vaak verstopt als gevolg van slecht onderhoud. ‘Geen tijd voor’, hoor je meestal. ‘Als dit flesje, de interieur/sanitairsprayfles, verstopt is, dan gooi ik het weg en pak een nieuwe’, krijg je te horen als een uitvoerende wordt geconfronteerd met de knoeierij.

  Naar het hoofd grijpen

  Leveranciers die in hun productieproces investeren om een goede afwerklaag te leveren, grijpen ook naar het hoofd als ze worden geconfronteerd met het geknoei in de praktijk. Al het werk dat in de laboratoria wordt gedaan om vloeren in goede conditie te houden, kan in de prullenbak. En de technische dienst van de leverancier moet al het geknoei maar nalopen en medewerkers uitleggen hoe het onderhoud wel moet. Doe wat je moet doen goed en volgens de geldende instructies. Materialen en machines moeten goed worden onderhouden. Spoel je de tandenborstel ook niet uit als je weinig tijd hebt? Het is bedroevend hoe sommige machines eruitzien. Ooit zijn ze oranje of groen geweest. Dure machines van rond de 3.000 euro die eruitzien als een roestige fiets achter het centraal station. Te ranzig om zelfs maar te stelen. Twee tot drie keer per week schaam ik me voor de schoonmaak. Ook klanten zijn niet dom. Ook zij zien de medewerkers binnenkomen en weer gaan met de beschreven machines en materialen.

  Het spraymiddel is bedoeld om in voldoende mate aangebracht te worden op een lage snelheid en vervolgens met een schone pad op een hoge snelheid uitgewreven te worden. Gebruik bij vol sprayen dus altijd schone pads voor de twee verschillende handelingen. Te vaak kom ik ‘verglaasde’ vloeren tegen waar het vuil is ingebrand in de toplaag. Dat is ook de reden dat sprayen en opwrijven vaak mislukt. Er wordt of te weinig spraymiddel aangebracht of met vuile pads gewerkt. Daardoor komt de vloer niet in een goede conditie. ‘Het werkt niet’, zegt men dan. Dan maar bellen naar de producent van het linoleum en met droge ogen vertellen dat sprayen en opwrijven niet werkt op zijn vloer. Terwijl in essentie de werkzaamheden niet goed worden uitgevoerd.

  Aansluiten op toplaag

  De producenten werken hun vloeren af met een toplaag. Weet welke laag dat is en sluit daar op aan met het spraymiddel. Thuis weten we wat we op ons brood smeren. De een houdt van margarine of halvarine terwijl de ander roomboter wil. Let dus op: waarvan houdt de vloer die je moet behandelen? Te vaak zie ik mobiele ploegen binnenkomen en maar aan de gang gaan zonder kennis van de ‘boterham’ die ze moeten besmeren. Welke polymeer zit erop? Kan ik hier zomaar alles op aanbrengen of reageert de vloer negatief? ‘Het werkt niet’, hoor ik teveel. Maar waarom niet? Doe ik iets fout? Nee, ik doe het altijd zo. Ik heb een auto waar diesel in moet om te kunnen rijden. Tank eens benzine en kijk hoever je komt. Iedere vloer heeft het recht om goed behandeld te worden. Zorg voor een schone werkende machine en doe geen diesel in een benzineauto.

  Ron van der Meijden, eigenaar Bureau van der Meijden (r.meijden@bureauvandermeijden.nl)

   

  Bron: Servicemanagement d.d. 9 juni 2016