Zoek
Alle categorieën
  Menu Sluiten
  Terug

  Verscherpte eisen aan stofzuigers vanaf 1 september

   Leestijd ca. 2min 

  Met ingang van september 2017 worden de energie eisen voor stofzuigers aangescherpt. Weet u wat er verandert? Wij zetten het voor u op een rij.

  Sinds 1 september 2014 hebben stofzuigers een energielabel. Met als doel het energieverbruik af te remmen. Men dacht namelijk altijd “hoe meer watt, hoe beter de zuigkracht”.  Met de maatregelen van 2014 is het gemiddelde motorvermogen van 2200 watt teruggebracht naar maximaal 1600 watt. Per ingang van 1 september 2017 wordt dat vermogen nog verder verlaagd naar maximaal 900 watt.

  Het wattage heeft overigens slechts voor een beperkt gedeelte invloed op de reinigingsprestaties. Efficiënte mondstukken en een slim ontwerp van de luchtstroom bepalen voor het grootste gedeelte de kwaliteit van een stofzuiger. Vanaf 1 september telt het energielabel van een stofzuiger de energieklassen van A+++ tot D. De aangescherpte eisen op een rij:

   


  Stofzuigers nemen aanzienlijk deel energieverbruik voor hun rekening

  Het energieverbruik van stofzuigers neemt volgens Taski, onderdeel van Diversey, een aanzienlijk deel van het totale energieverbruik in de Europese Unie voor zijn rekening. “Het Europese parlement heeft derhalve nieuwe regelgeving opgesteld waardoor het energieverbruik van stofzuigers kan worden teruggedrongen.

  Op Europees niveau kan tot 2020, 20 Twh elektriciteit per jaar bespaard worden. Dit is vergelijkbaar met het jaarlijks elektriciteitsverbruik van alle huishoudens in België.” De invoering van deze nieuwe regelgeving betekent naast besparing van elektriciteit ook de potentiële besparing van 6 miljoen CO2. Dat is vergelijkbaar met de jaarlijkse uitstoot van 8 middelgrote energiecentrales.

  In 2014 is al een gedeelte van de regels in werking getreden, maar per 1 september 2017 worden de eisen dus verder aangescherpt. Op de verplichte energielabels die voor elke stofzuiger beschikbaar zijn, is relevante informatie te vinden.

   

  Wat staat er op het energielabel van een stofzuiger?

  Het energielabel vermeldt de efficiëntieklasse en vijf aanvullende prestaties. De waarden worden gemeten met gestandaardiseerde testmethoden die de hele stofzuigerbranche gebruikt.

  1. Efficiëntieklasse
  De efficiëntieklasse geeft aan hoeveel energie de stofzuiger verbruikt in kWh. Deze energieklasse wordt aangegeven op een schaal van A tot en met waarbij A de meest energiezuinige stofzuiger is.

  2. Klasse her uitstoot van stof
  Dit gaat over kwaliteit van de lucht die de stofzuiger de ruimte terug in blaast. Hiermee krijg je een indicatie van de kwaliteit van de filtering.

  3. Reinigingsprestaties op tapijt
  Deze waarde geeft aan hoeveel stof de stofzuiger opneemt op een standaard testtapijt.

  4. Reinigingsprestaties op harde vloeren
  Deze waarde geeft aan hoeveel stof de stofzuiger opneemt op een standaard houten paneel met naad.

  5. Jaarlijkse energieverbruik in kWh per jaar
  Deze waarde is gebaseerd op 50 reinigingstaken in een huishouden met een gemiddeld vloeroppervlak van 87 vierkante meter.

  6. Geluidsniveau in decibel
  Het geluidsniveau van de stofzuiger, weergegeven in decibel.

   

  Bron: Servicemanagement d.d. 25 augustus 2017 en Numatic

   


  Marketing & Communicatie