Zoek
Alle categorieën
  Menu Sluiten
  Terug

  Het Jeugdjournaal wc-onderzoek: veel wc's op scholen zijn vies

   Leestijd ca. 1.5min

  Plas op de bril, drollen in de pot en wc-papier op de grond. Toiletten op basisscholen zijn vaak vies, zo blijkt uit grootschalig onderzoek van het NOS Jeugdjournaal.

  Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst de helft van de kinderen de toiletten op school vaak vies vindt. Zes op de tien kinderen wacht met het naar de wc gaan totdat ze weer thuis zijn of proberen in ieder geval zo min mogelijk te gaan.

  Problemen door ophouden

  Dit is slecht voor de gezondheid en een kwart van de kinderen zouden hierdoor wel klachten hebben. Marc Benninga, kinderarts van het AMC, vertelt: “als je de ontlasting tegenhoudt, dan wordt de ontlasting hard, groot en pijnlijk. Ophouden kan uiteindelijk leiden tot verstopping.” Volgens Benninga zijn er in Nederland ongeveer 100.000 kinderen die problemen hebben met de ontlasting, vaak veroorzaakt door te lang ophouden.

  Geldgebrek

  Scholen geven aan dat er te weinig gepoetst wordt en noemen geldgebrek als belangrijke factor. Petra van Haren van de Vereniging van Schoolleiders verklaart tegenover de NOS: “Scholen krijgen te weinig bekostiging. Op sommige scholen zie je dat ouders schoon komen maken, omdat de toiletten echt een groot probleem zijn. Maar het zou gewoon in de basisbekostiging opgenomen moeten worden.”

  Een 6

  Gemiddeld geven de kinderen de wc op school een 6. En bijna iedereen in het onderzoek vindt dat kinderen zelf moeten leren om de wc schoon achter te laten.

  Malou ging naar een school om met kinderen over het onderzoek te praten. Ze liep ook een dagje mee met Schoonmaakster Ans die al 15 jaar wc’s poetst. Bekijk hier de video.

   

  Bron: NOS Jeugdjournaal

  Marketing & Communicatie