Zoek
  • Persoonlijk advies 024 372 72 92
  • Groot assortiment met ruim 5.000 producten
  • Bestel met een zakelijk of prive account
  • Geopend van 8.00 uur tot 17.00 uur

Juiste toiletpapier kiezen

 

 

Geschreven door Guido van Keulen

Hoe kies ik het juiste toiletpapier?

 

 

We gebruiken het allemaal iedere dag. Met zijn allen spoelen we dagelijks 22.000 kilometer toiletpapier door de riolering. Een gemiddeld persoon verbruikt bijna 100 rollen toiletpapier per jaar wat overeenkomt met 20.000 velletjes toiletpapier.

Thuis gebruiken we meestal een toiletrol afkomstig uit de supermarkt. Deze rollen zien we zakelijk in kantoren, ziekenhuizen of scholen nauwelijks. Wat zijn de verschillen? En waarom worden er zakelijk andere rollen gekozen?

Bij de toiletrollen die in de supermarkt verkrijgbaar zijn worden andere kenmerken uitgelicht. Dit zijn kenmerken om veelal de winkelende mensen te overtuigen. Een saaie verpakking met duidelijke specificaties zijn dan niet aan de orde. Wel kom je termen tegen als: luchtkussentjes, verrijkt met zijde, luxe, en het aantal lagen papier met stip op nummer 1. Drie tot vier laags papier is geen uitzondering, tel daar een flinke embossing (bv de bloemetjes of logo’s) bij op en je hebt een behoorlijk dik toiletpapier.

Waarom wordt er in de supermarkt niet verteld hoeveel vellen er op een rol zitten? Door de sierlijke en verleidelijke verpakkingen worden de essentiële specificaties een stuk minder duidelijk. Dus om een kort antwoord te geven op de bovenstaande vraag: weinig! Voor de kritische lezer: De afmeting van het velletje is natuurlijk ook belangrijk, daar later meer over.

Bij de keuze voor toiletpapier zijn er een aantal belangrijke zaken die je in overweging moet nemen. Zeker zakelijk kunnen er andere belangen zijn waarop je een keuze maakt. De daadwerkelijke gebruiker van het toiletpapier is er daar één van; je kan je voorstellen dat er op een basisschool anders met toiletpapier wordt omgegaan dan op een bedrijfskantoor. De oplossing is eenvoudig en heeft daarnaast veel voordelen:Waar moet je op letten:

 

Aantal vellen per rol.
Het ligt natuurlijk voor de hand dat een rol met meer velletjes langer mee gaat dan een rol met minder velletje. Let echter wel op hoe lang elk velletje is, sommige fabrikanten gebruiken velletjes die 1 tot 2 cm minder lang zijn.

Aantal lagen papier. 
Een vaak gemaakte fout: 2 laags is sterker dan 1 laags. Vroeger was dit zeker zo, maar tegenwoordig, door allerlei productinnovaties, is het goed mogelijk dat een 1 laags toiletpapiertje sterker is dan een 2 laags. 1 laags kan een goede keuze zijn voor een septisch systeem omdat het vaak sneller afbreekt dan 2 of 3-laags. Een kans op verstopping is hierdoor ook kleiner. 3-laags op zijn beurt absorbeert weer beter dan 2 of 1-laags.

Doorrekenen. 
Koop je een pak toiletpapier, hoeveel rollen zitten er in? Wil je een eerlijk vergelijk maken, reken dan goed door wat het uiteindelijk kost.

Type systeem. 
Verderop in deze blog bespreken we een aantal systemen, elk van deze systemen heeft zijn voor en nadelen. Kijk goed welk systeem bij jou past, dit kan essentieel zijn in de uiteindelijke kosten.

 

 
 

Vergeet deze punten ook niet:

- Zorgt de rol of het systeem voor voldoende capaciteit?
- Hoe vaak moet ik de rol verwisselen?
- Kan ik het systeem tussendoor aanvullen, of pas als het op is?
- Is de rol diefstalgevoelig?
- Is het systeem hufter proof?
- Ontstaat er extra afval wat in het toilet terecht kan komen?
- Is het papier snel en goed oplosbaar in de riolering?
- komen er verstoppingen voor?

De ontstoppingsdienst zorgt vaak voor een flinke stijging in de kosten, een goed oplosbaar toiletpapiertje was dit wellicht voorkomen.

 

 

 

Imago en klanttevredenheid:

- Oogt het systeem schoon en netjes?
- Wat is de milieu impact door dit toiletpapier?
- Welke grondstoffen zijn er gebruikt?
- Voldoet het systeem aan de verwachtingen van de gebruiker?

.

 

 

Soorten toiletpapier en de verschillende systemen.

Als het gaat om toiletpapier staat dit onderwerp vaak onderaan de lijst van aandacht. Toch is het een zeer belangrijk aspect in de klantbeleving van je gasten. Een uitstekende hygiëne en nette, schone uitstraling zijn belangrijk voor de uitstraling van de ondernemen. Of je nu kiest voor luxe, eenvoud of efficiëntie; bij Avodesch hebben we een ruime keuze die past bij je wensen of behoeften.

 

Traditioneel toiletpapier.
Het traditionele toiletpapier is zeer vergelijkbaar met het toiletpapier wat we kennen van de supermarkt. Deze toiletrollen zijn voorzien van een kartonnen binnenkern. Het grootste verschil zit in de primaire kenmerken. De traditionele rollen bevatten minimaal 200 vellen en enkele artikelen zelfs 480 velletjes per rol.

Voor- en nadelen:
þ Eenvoudig en overal te gebruiken
þ Geen dispenser nodig
ý Diefstal gevoelig
ý Lage capaciteit
ý Afval van de koker
ý Lijkt voordeliger in aanschaf, maar uiteindelijk niet het voordeligst.
.

Bekijk het traditioneel toiletpapier

 

 

Compact toiletpapier.
Ondanks dat de compact toiletrol maar iets groter is dan een traditionele rol heeft deze 3-5 keer meer capaciteit. De rol is strakker opgerold en heeft daardoor ruimte voor 700 tot wel bijna 1100 vellen toiletpapier. Compact rollen kunnen meestal geplaatst worden in een universele dispenser of gewoon op een haak.

Voor- en nadelen:
þ Eenvoudig en overal te gebruiken
þ Voordelig in aanschaf
þ Hoge capaciteit
ý Zonder dispenser diefstal gevoelig
ý Afval van de koker
.

Bekijk het compact toiletpapier

 

 

Doprol toiletpapier.

Een doprol is hetzelfde als een compactrol met dopjes aan de zijkanten. Deze dopjes zorgen ervoor dat de rol perfect past in een dispenser. In de dispenser kun je ook een reserve rol kwijt waardoor je de capaciteit verdubbeld. De doprollen worden gekenmerkt door het hoge aantal meters papier per toiletrol. Is er een doprol op dan dien je de kartonnen binnenkern te verwijderen zodat de volgende rol naar beneden valt.


Voor- en nadelen:
þ Gesloten systeem
þ Voordelig in aanschaf
þ Hoge capaciteit door dubbele rol
ý Afval van de dop
ý Afval van de koker
.

Bekijk het doprol toiletpapier

 

 

Jumbo toiletpapier.

Een jumbo toiletrol beschikt over het grootste aantal meters papier per rol. Een 2 laags rol bevat minimaal 380 meter toiletpapier terwijl de 1 laags zelfs 580 meter per rol oplevert. Heb je een toiletlocatie met een extreem hoge bezoekfrequentie dan is deze variant uitermate geschikt. De papierdispenser biedt vaak plaats aan 1 jumbo rol. Er wordt onderscheid gemaakt tussen mini en maxi jumborollen.


Voor- en nadelen:
þ Gesloten systeem
þ Voordelig in aanschaf
þ Hoge capaciteit door enorme afmeting
ý Afmeting van de dispenser
ý Tussentijds vullen vaak niet mogelijk
.

Bekijk het jumbo toiletpapier

 

 

Coreless toiletpapier.

Het coreless toiletpapier bestaat volledig uit papier dat strak is opgerold. Het toiletpapier zit niet op een koker gerold. Hierdoor blijft er geen restafval over en wordt de toiletrol volledig opgebruikt. Dit systeem leent zich uitermate voor locaties waar weinig tot geen toezicht is of waar niet altijd op een correcte wijze wordt omgegaan met de lege koker. Doordat de rol geen koker bevat is er nog meer papier aanwezig, zelfs tot 1300 velletjes.


Voor- en nadelen:
þ 0% Afval
þ Gesloten systeem
þ Voordelig in aanschaf
þ Hoge capaciteit door extra papier
ý Dispenser nodig
.

Bekijk het coreless toiletpapier

 

 

Smart one toiletpapier.

Het Tork SmartOne System levert op unieke wijze één hygiënisch vel per keer, waardoor het verbruik tot 40% wordt verminderd ten opzichte van traditionele jumboroldispensers. Dit betekent dus meer toiletbezoeken per rol. De rollen met hoge capaciteit van Tork SmartOne Mini zijn geschikt voor veeleisende sanitaire ruimten met een klein, middelgroot of groot aantal bezoekers, afhankelijk van welke Tork SmartOne dispenser wordt gekozen.


Voor- en nadelen:
þ Gesloten systeem
þ Zeer laag verbruik
þ Hoge capaciteit door zuinig verbruik
ý Dispenser nodig
ý Tussentijds vullen niet mogelijk
.

Bekijk het Smart One toiletpapier

 

 

Bulkpack toiletpapier.

Dit type toiletpapier, ook wel bekend als toilet tissue, is een variant die niet op rol geleverd wordt. Het toiletpapier bestaat uit losse velletjes die in elkaar gevouwen zijn. Dit type papier is bedoelt voor een dispenser en heeft een reducerende eigenschap; er komt namelijk slechts één velletje per keer uit de dispenser. In verhouding lijkt dit papier duurder maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door het lagere verbruik. .


Voor- en nadelen:
þ Gesloten systeem
þ Papier besparend

ý Lage capaciteit
ý Dispenser noodzakelijk
.

Bekijk het bulkpack toiletpapier