Zoek
Alle categorieën
  Menu Sluiten
  Terug

  Tips om huidirritatie te voorkomen tijdens het schoonmaken

  Tips om huidirritatie te voorkomen tijdens het schoonmaken

  Tips om huidirritatie te voorkomen tijdens het schoonmaken

  Wie werkt in de schoonmaakbranche, weet als geen ander dat je je huid goed moet beschermen. Doe je dit niet, dan kun je serieuze huidirritaties krijgen. Wist je dat huideczeem zelfs één van de meest voorkomende huidaandoeningen is? In deze blog leggen we je uit hoe je dit kunt voorkomen en geven we je tips die je in de praktijk kunt gebruiken.

  Jeuk, droge huid, schilfers, schraal… het zijn enkele symptomen van huidirritatie. Soms wordt de huidirritatie zo erg, dat handeczeem kan ontstaan. Schoonmakers hebben met hun werk een verhoogde kans op contactallergie en handeczeem. Ongeveer één op de tien mensen krijgt er ten minste één keer in het jaar last van.

  Hoe komt dat?

  Merk jij dat je een allergische reactie krijgt bij het gebruik van een bepaald schoonmaakmiddel? Dan is de kans groot dat je met een schoonmaakmiddel werkt dat allergenen bevat. Dit zijn bestanddelen van stoffen die allergische reacties op kunnen wekken. Veel schoonmaakmiddelen bevatten allergenen en andere chemische stoffen die je huid irriteren en ontvetten.

  Bij langdurige blootstelling aan deze middelen, raakt de huid beschadigd. Als je de huid niet genoeg tijd geeft om te herstellen, zal deze steeds erger beschadigen waardoor dit zich uiteindelijk kan uiten in een contactallergie of handeczeem.

  Om de kans op deze of een andere huidaandoening te verkleinen, zetten we enkele tips voor je op een rijtje waarmee je jouw schoonmaakwerkzaamheden op een huidvriendelijke manier uit kunt voeren.

  Tips huidvriendelijk schoonmaken

  • We hebben het al eerder vermeld in een blog: draag handschoenen wanneer je werkt met schoonmaakmiddelen. Je kunt deze hier blog lezen.
  • Als je je handen al met zeep wast, kies dan voor een huidvriendelijke handzeep zoals een pH-neutrale ecologische die hypoallergeen is. Zo kun je de kans op een contactallergie verkleinen.
  • Droog je handen goed af met een schone doek en zorg dat er geen natte plekken achterblijven.
  • Bescherm je huid met een huid beschermende en verzorgende crème.

  Een voorbeeld van zo’n crème is de Deb Stokoderm Crème Aqua Pure uit ons assortiment. Dit is een crème zonder geur- en kleurstoffen en biedt bescherming tegen blootstelling aan stoffen en oplossingen op waterbasis. Bijkomende voordelen: deze crème draagt tegelijkertijd bij aan de regeneratie van de huid én kan worden gebruikt met handschoenen of andere persoonlijke beschermingsmiddelen.

  Meer informatie over deze crème en hoe je deze goed aan kunt brengen? Bekijk hier de video.  

  Zou je graag een keer advies of een training willen voor jou en je collega’s om jouw schoonmaakskills naar een hoger niveau te tillen? Neem dan contact met ons op!

  Geschreven door:
  Linda van Vugt
  Bekijk hier alle blog's van Linda