Zoek
Alle categorieën
  Menu Sluiten
  Terug

  Schoonmaakprotocollen tijdens de 1.5 meter samenleving

  Schoonmaakprotocollen tijdens de 1.5 meter samenleving

  Schoonmaakprotocollen tijdens de 1.5 meter samenleving

  Het coronavirus verspreidt zich van mens op mens, daarnaast kan de overdracht plaatsvinden via contactoppervlakken (balies, tafels, stoelen etc.) en aanraakpunten (leuningen, lichtknopjes, deurklinken, prullenbakken etc.). Goede schoonmaak is daarom essentieel om verspreiding van het virus te voorkomen. Goede schoonmaak betekent dagelijks reiniging van het gebouw volgens het normale schoonmaakprogramma, met tijdens de corona-periode, extra aandacht voor contactoppervlakken en aanraakpunten. Voor optimale hygiene raden wij de microvezelmethode aan die overeenkomst is met de corona-richtlijnen van het RIVM.

  1. Contactoppervlakken en aanraakpunten

  Voor de gebruiker

  Voorkom dat contactoppervlakken verontreinigd raken door medewerkers en bezoekers door ze te wijzen op de algemene hygiene maatregelen. Laat deze bezoekers daarnaast bij het betreden en verlaten van ruimtes desinfecterende handgel gebruiken.

  Schoonmaken

  Maak de contactoppervlakken meerdere keren volgens de reguliere wijze schoon. De benodigde frequentie hangt af van de gebruiksintensiteit en de vervuiling. Deze twee De gebruiksintensiteit en de vervuiling moet in overleg met bijvoorbeeld het schoonmaakbedrijf of de facilitair manager worden vastgesteld.

  2. Sanitair

  Voor de gebruiker

  Was om besmetting te voorkomen bij het betreden en verlaten van de sanitaire ruimte uw handen conform de RIVM richtlijnen.

  Schoonmaken

  Maak toiletten en sanitaire ruimtes schoon op de reguliere wijze, met tenminste één dagelijkste schoonmaakbeurt. Tijdens de coronacrisis kan met een hogere frequentie worden schoongemaakt, afhankelijk van de gebruiksintensiteit en de vervuiling. Ook in sanitaire ruimtes is het belangrijk om contactoppervlakken en aanraakpunten, zoals knopjes, doorspoelknoppen, deurklinken en kranten, eventueel extra schoon te maken.

  3. Desinfecteren

  Regulier schoonmaken zorgt voor een voldoende hygiëne niveau om in een normale situatie besmetting te voorkomen. Desinfectie is een methode met speciale desinfectiemiddelen die in specifieke situaties wordt toegepast. Voorbeelden van deze specifieke situaties zijn omgevingen met kwetsbare groepen (zoals ouderen) of wanneer een ruimte verontreinigd is met bloed. Overleg altijd met het schoonmaakbedrijf of de facilitair manager wanneer dit noodzakelijk is.

  4. Geef schoonmakers de ruimte

  De schoonmaker moet, net als alle andere facilitaire medewerkers, zijn werk op een veilige wijze kunnen doen. Dit betekent met voldoende afstand tot andere mensen. Zorg daarom dat de ruimtes waar de schoonmaker werkt tijdelijk niet toegankelijk zijn voor anderen of zet een voldoende grote werkruimte rondom de schoonmaker af met bijvoorbeeld linten. Indien dit niet mogelijk is, zorg dan dat de schoonmaker over de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen beschikt.  Geschreven door:
  Linda van Vugt
  Bekijk hier alle blog's van Linda