Zoek
Alle categorieën
  Menu Sluiten
  Terug

  Scholengemeenschap screent vloersystemen Werner & Mertz

  Dagelijks slenteren zo’n 1700 leerlingen door de hal van de scholengemeenschap Pieter Zandt in de hoofdvestiging in Kampen. In de hal ligt, sinds de opening van de nieuwbouw in 1995, linoleum. Slijtage wordt meer en meer zichtbaar. Een uitgelezen kans voor opdrachtgever en leverancier Werner & Mertz (WM) om te kijken welk vloersysteem de vloer weer in de juiste conditie kan brengen.

   

  Door Leon van den Berg, redactielid Clean Totaal

  Scholengemeenschap Pieter Zandt verzorgt haar gebouwen met grote zorg en eigen interieurverzorgers.  Nieske Rook, hoofd van deze groep, signaleert dat het onderhoud van de vloeren steeds minder resultaat oplevert. “Ik werk hier al ruim 22 jaar en heb in de loop van de tijd de vloer achteruit zien gaan. Eigenlijk zag je de laatste tijd niet meer dat de vloer was behandeld als we ermee klaar waren. De mooie matglans uit de beginjaren kwam niet meer terug. Dat heb ik toen aan onze hoofdconciërge Kees van den Boogaart doorgegeven met de opmerking dat het tijd werd om professionele hulp in te schakelen. Zo is het balletje gaan rollen en is de test van 28 april ontstaan.”

  Voorbereiding en strippen

  Dhr. Jan Vandenhende van Werner & Mertz geeft aan hoe de test is uitgevoerd. “We hebben allereerst de vloer leeggeruimd en daarna gestript met een 30% oplossing van ons product Linax. Daarbij kwam meteen een probleem naar voren. Op plaatsen waar de banken hadden gestaan was de oorspronkelijke afwerking intact gebleven. Dat was ook in een ander deel van de hal het geval. Op deze plaatsen de opgebouwde lagen weghalen zou véél tijd in beslag nemen. De verleiding wordt dan groot om met ‘te extreme’ pads en vloerstrippers te gaan werken waarbij onomkeerbare beschadiging het gevolg zou zijn. Daarom hebben we die delen nog eens specifiek met een 10% oplossing behandeld, maar ook dat had weinig effect. We hebben toen besloten om de plekken niet verder te behandelen. De afwerklaag is daar heel hecht en vormt dus ook een goede ondergrond voor een nieuw systeem. De vloer is gestript met een rode pad en vervolgens nagespoeld en gedroogd met een waterzuiger en de omgevingslucht. We hebben steeds kleine oppervlakken behandeld om voortijdig drogen en daardoor her-hechting van de opgeloste wax emulsies te voorkomen.”

  Te testen vloersystemen

  De vier WM vloeremulsies die in Kampen zijn getest zijn de Longlife Vario, de Longlife Diamond, Longlife Polish (voorheen green care Floor Polish) en de allernieuwste Longlife Complete. De laatste twee zijn voorzien van het Nordic Swan ecolabel. Vandenhende geeft een korte uitleg over de vier emulsies.   

  -Longlife Vario

  Vandenhende: “De Longlife Vario is één van de oudste emulsies van WM, samen met de Diamond. Het is een flexibele vloeremulsie speciaal ontwikkeld om de glans te reguleren. De Vario kan binnen zekere grenzen met het vloermateriaal méé bewegen, zonder dat de emulsie breekt.”

  -Longlife Diamond

  Vandenhende: “De Longlife Diamond is onze hardste vloeremulsie en wordt vooral toegepast bij een hoge vloerbelasting. Omdat de emulsie harder is, slijt deze echter na verloop van tijd ook wat sneller dan de Vario. Er is dus meer onderhoud, maar de vloer blijft, als dat gebeurt, wel in een goede conditie. Voor zowel de Vario als de Diamond is het aanbevolen om na het strippen de vloer met een primer te behandelen. Dat hoeft niet met de volgende twee vloersystemen.”

  -De nieuwe Longlife Complete en Polish

  Vandenhende: “De Longlife Complete is onze nieuwste emulsie en is een product uit het ecologische greencare Profesional assortiment. Deze emulsie is het beste bestand tegen slijtage, hecht bijzonder goed op de vloer en geeft een mooie zijdeglans. Dit nieuwste middel overtreft onze Diamond. Het is gemakkelijk op te brengen, slijtvast, gematteerd en vraagt weinig onderhoud. Longlife Polish geeft wat meer glans maar is minder slijtvast dan de Complete, maar nog altijd beter dan onze oudere producten. Moest je met onze oudere middelen jaarlijks strippen, bij Complete kan die periode opgerekt worden tot twee jaar. Dat brengt een kostenvoordeel voor de vloereigenaar.  Zowel de Longlife Polish als de Complete hebben het ecologische Nordic Swan label. Daarbij wordt precies omschreven welke ingrediënten toegestaan zijn en welke niet.”

  Optische kwaliteit

  Hoe ziet die vloer er dan uit na bijna een jaar? Wat allereerst opvalt is het verschil met de oorspronkelijke vloerafwerking die nog aanwezig is op andere vloeren in de school. Ondanks het feit dat die wel maandelijks geblokt wordt, is de slijtage daarop duidelijk zichtbaar. Van optische kwaliteit is eigenlijk geen sprake meer. Er zijn echt kale plekken en dat betekent dus ook dat de vloer daar niet meer beschermd wordt.  

  Vervolgens is het verschil tussen de vier producten die zijn opgebracht, op het oog niet bijster groot. De hardere afwerkingen hebben ieder in meer of mindere mate hoogglans en laten daardoor meer strepen van schoenen zien. De onderlinge verschillen zijn niet heel erg groot, maar de Longlife Polish scoort optisch toch iets minder. Bij de Longlife Vario is veel minder streepvorming, maar die is dan ook flexibel en niet glanzend. De optische kwaliteit zegt echter niets over de beschermingsgraad. Desgevraagd geeft Vandenhende aan dat die overal aantoonbaar goed is en vooral de optische kwaliteit een rol zal spelen in de uiteindelijke keuze.

  Hoe gaat de keuze voor het te gebruiken vloersysteem nu uitvallen? Dat blijkt nog niet zo gemakkelijk…

  Verschillen, voorkeuren en motieven…

  Conciërge Kees van den Boogaart stelt vast dat de school in de testprocedure een steekje heeft laten vallen. “Wij hebben ons onvoldoende gerealiseerd hoe de leerlingenstromen verlopen. Het gevolg daarvan is dat twee systemen zijn uitgeprobeerd op een looproute die door 70% van de leerlingen wordt gebruikt. De andere twee systemen zijn geplaatst op een looproute van de overige 30%. Dat geeft dus een vertekend beeld.”

  Van den Boogaart vervolgt: “Je ziet wel verschillen in hoe de vloersysteem zich houden. Omdat we op de vloeren geen groot onderhoud hebben gepleegd, zijn de verschillen wel lastig te beoordelen.” Hoofd interieurverzorging Nieske Rook is het daarmee eens. “Ik heb persoonlijk wel een voorkeur voor enige glans op de vloer, want dat is voor de bezoekers van de school, ouders en leerlingen, wel bepalend hoe naar het totale onderhoud gekeken wordt. Ik vind het jammer dat we geen groot onderhoud hebben gepleegd, want zo had ik beter kunnen beoordelen welke de vloer het beste zou scoren.”

  Een discussie over de keuze volgt. Daarbij komt niet alleen de kwaliteit en het visuele aspect aan de orde, maar ook het economische aspect. De interieurverzorgers zijn namelijk  zo’n 80% van hun tijd bezig met vloeronderhoud: dagelijks wissen, wekelijks schrobzuigen en maandelijks blokken en bijwerken. 

  Bekijk hier alle vloersystemen van Werner & Mertz

  Bron: Clean Totaal