Zoek
Alle categorieën
  Menu Sluiten
  Terug

  Niet te schoon!

  Dit is de tijd dat bacteriën en virussen toeslaan! Het wordt winter, onze weerstand is naar een dieptepunt gedaald, boosaardige griepbacillen zullen de mensenmassa straks snel naar bed toe sturen. Tijd ook om eens stil te staan bij de bedreigers van onze gezondheid en hoe we ons daartegen met poetsen en boenen moeten beschermen. Of juist niet: soms blijkt wat minder hygiëne juist reuze goed voor je te zijn!

  Bacteriën

  Van bacteriën worden we ziek, en daarom boenen en poetsen we ijverig lijf en leden en ons huis. Sinds we meer weten van het belang van reinheid, hebben we met hygiëne een hoop narigheid buiten de deur weten te houden. Ziektes waar men vroeger aan doodging komen veel minder voor, en als ze ons toch overvallen zijn ze met medicijnen en quarantaine controleerbaar geworden. Toch blijkt nu dat we met onze hang naar hygiëne ons afweersysteem behoorlijk in de war hebben gebracht, weet professor Cathrien Bruggeman, hoogleraar Medische Microbiologie. 'Omdat ons afweersysteem steeds minder geconfronteerd wordt met viezigheid en andere aanvallen, weet het niet meer wanneer het wel en wanneer het niet in actie moet komen. Het wil ons beschermen, maar hoe? Met als gevolg: heftige reacties van het immuunsysteem, zoals allergieën.

  We beschermen onze kinderen te veel tegen mogelijke ziekteverwekkers

  Veel wetenschappers denken dat we onze kinderen veel te veel beschermen tegen mogelijke ziekteverwekkers en dat het daarom juist fout gaat. Welke ouder grijpt niet in als een peuter iets in de mond dreigt te steken dat op de (schone) vloer is gevallen? Maar die voorzichtigheid met onze jongsten zorgt ervoor dat hun afweersysteem tegen ziekteverwekkers niet goed wordt opgebouwd.

  Cathrien Bruggeman: 'Dat opbouwen gebeurt juist in de eerste 3 à 4 levensjaren. Het gevolg: kinderen die nooit met vuil of andere zieke kinderen in aanraking komen, hebben veel meer kans op allergieën, astma en zelfs de ziekte van Crohn. En dat zie je terug in alle statistieken. Een beetje dagelijkse viezigheid is dus juist goed. Beschouw het kinderdagverblijf daarom dan ook ook niet langer als een bron van ziektekiemen, maar eerder als een hulpmiddel bij de aanleg van het onmisbare afweersysteem!

  Als de griep en verkoudheid eenmaal rondwaren, helpt zelfs strikte hygiëne niet meer. Maar je kunt de kans op besmetting wel verkleinen. Het goed wassen van handen blijft erg belangrijk, lees hier meer over de handenwasdag.

  Te schone omgeving verzwakt immuunsysteem 

  Van een te schone omgeving raakt ons immuunsysteem niet alleen in de war, het verzwakt er ook nog eens door, ontdekten onderzoekers van Emory University in Atlanta. Dat heeft weer invloed op onze hersenen, want die geven dan geen seintje meer door dat we het 'gelukshormoon' serotonine aan moeten maken. En dat maakt depressief. Blijf dus goed schoonmaken, maar overdrijf niet.

   

  Bron: Gezond idee, Maastricht UMC+