Zoek
Alle categorieën
  Menu Sluiten
  Terug

  Luchtdroger in toilet zuigt bacteriën op en blaast die op je handen

   Leestijd ca. 2min

  De discussie tussen hygiënespecialisten over de beste manier om je handen te drogen, duurt inmiddels al jaren. Eerder onderzoek wees ook al uit dat jet drogers ziektekiemen kunnen verspreiden in bijvoorbeeld ziekenhuizen. Recenter onderzoek doet daar nog een schepje bovenop en bewijst dat luchtdrogers in toiletten bacteriën opzuigen om deze vervolgens op je (net gewassen) handen te blazen.

  Deze maand publiceerde Applied and Environmental Microbiology het onderzoek waaruit blijkt dat luchtdrogers bacteriën en zelfs poepdeeltjes die in de lucht hangen, opzuigen om ze vervolgens op je handen te blazen tijdens het droogproces.

  Onderzoekers van de Universiteit van Connecticut testten 36 luchtdrogers in verschillende dames en heren toiletten op de campus, waarbij ze plaatjes (bedekt met glucose) onder de droger hielden om dit te testen op de aanwezigheid van bacteriën.

  Tot wel 60 bacterie-koloniën

  “De plaatjes die gedurende 30 seconden werden blootgesteld aan de lucht uit de handendrogers, bevatten gemiddeld 18 tot 60 koloniën per plaat”, schrijven de onderzoekers. Ter vergelijking: Een plaatje dat alleen werd blootgesteld aan de normale lucht in de toiletten, bevatte nog minder dan 1 bacteriële kolonie.

  “Deze resultaten tonen aan dat veel soorten bacteriën, waaronder potentiële ziekteverwekkers, op de handen kunnen worden gedeponeerd door het gebruik van toilet luchtdrogers,” vervolgt de studie. “En dat sporen door gebouwen worden verspreid door handdrogers.”

  Poepdeeltjes vliegen de lucht in door doorspoelen

  De onderzoekers hebben de binnenkant van de luchtdrogers gecontroleerd. Wat bleek? Daar werden wel een aantal bacteriën gevonden, maar bij lange na niet genoeg. De bacteriën komen dus uit de lucht. Hoe dit kan? Elke keer als een toilet wordt doorgespoeld terwijl de deksel open staat, worden kleine bacteriën en poepdeeltjes de lucht in geslingerd. De luchtdrogers zuigen deze onderdeeltjes op door de luchttoevoer en spugen ze vervolgens direct weer uit op jouw net gewassen handen.

  Het onderzoek wees uit dat het gebruik van HEPA-filters het aantal uitgeblazen bacteriën met wel vier keer zou kunnen verminderen. Desondanks zegt de hoofdonderzoeker Peter Setlow nooit meer handdrogers te gebruiken. De school waar het onderzoek werd volbracht, is inmiddels ook overgestapt naar papieren handdoeken.

  Bron: Servicemanagement april 2018

  Marketing & Communicatie