Zoek
Alle categorieën
  Menu Sluiten
  Terug

  Inspireer en motiveer kinderen met Ella en Max

   Leestijd ca. 3min 

  Schooldagen voor jonge kinderen zijn boordevol activiteiten en het kan een uitdaging zijn om de tijd te vinden om les te geven in goede handhygiëne. Het voelt al gauw als zeuren wanneer u ze er steeds aan moet herinneren. Kinderen goede hygiëne aanleren kan een uitdaging zijn, maar het is cruciaal om de verspreiding van verkoudheden, griep en virussen te verminderen. Daarom hebben wij het pakket van Ella's school voor handen wassen samengesteld, met onder andere een app, hygiënebrochures, pedagogisch materiaal en activiteiten om handen wassen leuker te maken. Het maakt het bovendien makkelijker uit te leggen en aan te leren.

  Goede gewoontes voor handhygiëne worden vroeg aangeleerd

  Het belang van handen wassen

  Ziekte en verzuim door slechte handhygiëne in kleuterscholen, kinderopvang en scholen is een serieus probleem. Het treft niet alleen docenten en kinderen, maar vaak ook ouders die extra vrij moeten nemen van het werk. We weten dat het aanleren en in de gaten houden van hygiëne een grote uitdaging is voor zowel ouders als onderwijsinstellingen.

  Handen wassen

  Handen wassen helpt ziekten te voorkomen en is de beste bescherming. Er zijn drie belangrijke vormen van overdracht (van bacteriën en/of virussen) die voorkomen moeten worden:

  • van de handen naar de ogen, neus, mond en open wondjes;

  • naar een andere persoon, via direct contact (hand-tot-hand) of indirect contact (hand-tot-voorwerp-tot-hand);

  • van handen naar voedsel tijdens voedselbereiding.

  De ziektekiemen wegvegen

  Bij het handen wassen hebben veel mensen de slechte gewoonte om ze even snel te wassen, snel de druppels eraf te schudden en dan weer verder te gaan. Als je kinderen van jongs af aan kunt aanleren om hun handen te drogen tot ze helemaal vrij van vocht zijn, zullen ze minder snel slechte gewoontes ontwikkelen.

  Door vloeibare of schuimzeep te gebruiken en af te spoelen met water, wordt een groot deel van de meeste bacteriën verwijderd, vooral als dit gevolgd wordt door zorgvuldig drogen. Zeep gebruiken en afspoelen met water is ook een effectieve methode om het aantal virussen op de huid te verminderen.

  Een voordeel van het gebruik van papieren handdoeken is dat de bacteriën in de handdoek blijven zitten. Ziekte kan optreden wanneer bacteriën het lichaam binnen zijn gekomen.

  Het kan lastig zijn om uw kinderen aan te leren hun handen goed te wassen. Om kinderen te motiveren en te inspireren hun handen te wassen, heeft Tork de ”Ella’s handenwasavontuur App” ontwikkeld. Deze app helpt kinderen op een leuke, pedagogische manier aan te leren hoe, wanneer en waarom ze hun handen moeten wassen. Inspireer en motiveer met de App - Ella's handenwasavontuur. De app is (gratis) beschikbaar via de App Store en Google Play.

  Voor scholen heeft Tork twee lespakketten ontwikkeld:

  1. Max-lespakket voor de bovenbouw (leeftijdscategorie 7 t/m 12 jaar)

  2. Wasbeer-lespakket voor kinderdagverblijven en de onderbouw (leeftijdscategorie 3 t/m 7 jaar)

  Het is niet alleen belangrijk te weten hoe je je handen moet wassen, maar ook wanneer je dit moet doen:

  Marketing & Communicatie