Zoek
Alle categorieën
  Menu Sluiten
  Terug

  In 4 stappen gastvrij schoonmaken

  Van ingehuurd personeel naar collega. Van afstandelijk werken naar een gastvrije benadering. De Provincie Groningen stapte met CSU over op dag schoonmaak met de focus op gastvrij schoonmaken. Zo doen ze dat.

  De 4 stappen naar gastvrij schoonmaken:

  Stap 1. Training

  Je kunt niet zomaar overstappen naar dag schoonmaak als je een traditionele schoonmaaksituatie bent gewend. Voor de start kregen de schoonmakers van CSU die bij Provincie Groningen zouden gaan werken een hospitality training zodat kennis gewaarborgd blijft.

  Stap 2. Afstand verkleinen

  Cees Tetteroo, de facilitaire manager van Provincie Groningen, spreekt over een succesvolle samenwerking met CSU. Hij vindt de technische kwaliteit namelijk goed en ziet blije gezichten. “De schoonmakers zijn op plezierige wijze met de veranderingen omgegaan. Vroeger waren wij opdrachtgever, zij ingehuurd personeel. Die afstand wordt steeds kleiner. Met Kerst hebben we iedereen bijvoorbeeld een kerstpakket gegeven.”

  Stap 3. Lesje communiceren

  Voordat een schoonmaker een ruimte wil schoonmaken, vindt Tetteroo het handig dat de schoonmaker zich kenbaar maakt. Tetteroo: “Het is niet handig te schreeuwen, maar een verlegen schoonmaker is ook niet alles. Een schoonmaker moet op een gegeven moment ook kunnen zeggen: ‘En nu moet ik er écht even bij…'” Dus: een klop op de deur en een vraag ‘komt het gelegen dat ik nu de ruimte schoonmaak?’.

  Stap 4. Maak schoonmakers zichtbaar en herkenbaar

  Door op kantoortijden het pand schoon te laten maken, hoopte Tetteroo dat deze ‘schone’ zichtbaarheid ook schoner gedrag bij de medewerkers in het gebouw zou triggeren. Daarnaast kunnen de medewerkers in het pand de schoonmakers ook attenderen op eventuele vuile plekken.

  Bron: Service Management (2 januari 2015)