Zoek
Alle categorieën
  Menu Sluiten
  Terug

  Hoe lost u stankproblemen op in de sanitaire ruimte?

   Leestijd ca. 3min

  Het verschil van schoonmaken is een kwestie van de juiste schoonmaaktechniek aanpassen.

   “Niet schoon, wel nat geweest.” Dat is een uitspraak die we vaak doen in de professionele schoonmaak. Deze oneliner kan absoluut toegepast worden op stinkende problemen in sanitaire ruimten. Kom een gemiddelde toiletruimte binnen en je ruikt een toiletverfrisser die niet succesvol de stank van urine probeert te verdrijven.

  Vaak staat er in werkprogramma’s dat de vloer van het toilet één keer per maand geschrobd moet worden. In veel gevallen wordt de vloer natgemaakt en geraakt met een luiwagen. Vervolgen strekt een medewerker de vloer droog met een vloertrekker of, als er geen afvoerput is, mopt hij deze droog. Tijdens het schrobben van de vloer maakt hij het vuil los en neemt een deel weg. Echter, de voegen zijn na afloop nog steeds verzadigd met vuil. Het stankprobleem is nog steeds niet opgelost, want het vuil is immers niet weggenomen. Er wordt simpelweg geverfd met vuil.

  Juiste schoonmaaktechniek

  Stank in sanitaire ruimten kan enigszins door een geurtje gecamoufleerd worden. Visueel vuile voegen zijn niette maskeren. Beter is het, het probleemgoed aan te pakken door de juiste schoonmaaktechniek toe te passen. Er moet écht schoongemaakt worden. Dit geldt overigens ook voor vuile voegen in het algemeen.

  Ook hier gaat de volgende stelling op: Schoonmaken is een vak!

  Benodigde materialen

  • Eénschijfsmachine met borstel. Voor moeilijk bereikbare plaatsen een luiwagen
  • Waterzuiger
  • Alkalisch reinigingsmiddel

  Uitvoering

  1. Controleer de apparatuur op hun werking. Het is erg vervelend als je de vloer droog moet moppen omdat de waterzuiger defect is.

  2. Maak de reinigingsoplossing klaar door de juiste hoeveelheid reinigingschemie toe te voegen aan het water.

  3. Zet alle benodigde materialen klaar bij de te reinigen ruimte. Zet deze bijvoorbeeld op een schoonloopmat.

  4. Verwijder losliggend grover vuil van de vloer.

  5. Zet de vloer in met de reinigingsoplossingen laat even inwerken.

  6. Schrob de vloer met behulp van de eenschijfsmachine en gebruik voorde moeilijk bereikbare plaatsen de luiwagen.

  7. Zuig de vloer droog met behulp van de waterzuiger.

  8. Voer een visuele controle uit.

  9. Als de voegen nog niet schoon zijn, de vloer nogmaals inzetten met de reinigingsoplossing en het schrobbenen droog zuigen herhalen.

  10. Zet de vloer nu in met schoon wateren schrob de vloer nogmaals.

  11. Zuig de vloer droog.

  12. Voer een visuele controle uit.

  13. Voer de materialen af en maak de machines schoon.

  Bezwaar

  Vaak horen we dat er geen tijd is voor het uitvoeren van dit soort werkzaamheden. Het antwoord is heel simpel: schoonmaken met gewenst eindresultaatkost tijd. Als je bijvoorbeeld met de auto naar Parijs gaat, heb je 50 liter diesel nodig. Gooi 45 liter diesel in de tank en je komt niet aan in Parijs of je zult het laatste stuk moeten duwen.

  Klantbeleving

  Vies sanitair is nog altijd de grootste ergernis van bezoekers aan het toilet. Alle reden om het sanitair goed schoon te houden. Hiermee wordt een tevreden toiletbezoeker gecreëerd en tevreden mensen zijn prettiger in de omgang.

  Tips

  • Zorg ervoor dat er niet met natte schoenen vanuit de te reinigen ruimte naar de overige ruimten wordt gelopen. De chemie die onder de schoenen zit kan schade aan de omliggende vloeren veroorzaken.
  • Loopt het water vanuit de te reinigen ruimte naar een andere ruimte? Wat heel goed werkt, is het vullen van een oude fietsband met zand. Leg deze inde deuropening en je hebt een tijdelijke drempel gecreëerd.
  • Reinig tijdens de schrobbeurt gelijktijdig de schrobputten.
  • Als de vloer droog gezogen moet worden, blijf dan zelf altijd op het droge gedeelte staan.
  • Ruim de waterzuiger na het schoonmaken op met de motor los van de ketel. Een afgesloten waterzuiger gaat enorm stinken.
  • Stofzuig regelmatig de vloer van het sanitair. Vloeren in het sanitair worden vaak gemopt terwijl er los vuil op de vloer ligt. Dit zorgt voorvuile voegen.

   

   Bron:  Vakmedia Net d.d. 26 augustus 2016