Zoek
Alle categorieën
  Menu Sluiten
  Terug

  Hoe goed lees jij het etiket van en schoonmaakmiddel

  Hoe goed lees jij het etiket van en schoonmaakmiddel

  Hoe goed lees jij het etiket van een schoonmaakartikel?

  Als je €1000,- kon ontvangen alleen door een etiket te lezen, zou je dit dan doen? Natuurlijk! Je zou achter elkaar ieder etiket gaan lezen, want hallo… duizend eurootjes. Helaas leest niet iedereen het etiket van een product, zo blijkt wel uit de actie van de NVWA en VeiligheidNL een aantal jaar geleden. 


  De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en VeiligheidNL hadden een paar jaar geleden een ludieke actie met de etiketten van schoonmaakmiddelen. Op enkele etiketten hadden zij een zin verwerkt in de tekst waarin €1000,- euro beloofd werd. Enkele weken later had nog niemand de prijs geclaimd. De actie moest consumenten stimuleren om etiketten op (huishoud)chemicaliën beter te lezen.

  Waarom is het lezen van etiketten zo belangrijk? 

  Onlangs postten we al een blog over de pH-waarde die sommige schoonmaakmiddelen bevatten. Wanneer je geen handschoenen draagt tijdens het schoonmaken, loop je het risico op huidirritaties. Het is dus raadzaam om tijdens het schoonmaken altijd handschoenen te gebruiken!

  Dat is ook precies waar het om draait bij een etiket. Het is een communicatiemiddel tussen de leverancier en de consument om iets over de gevaren en veiligheidsmaatregelen van het desbetreffende middel te vermelden. Een deel van dat etiket wordt door wet- en regelgeving bepaald. Vanaf 2009 is een CLP-verordening van kracht.

  De CLP-verordening 

  CL… wat? CLP staat voor classification, labelling en packaging. Het is een communicatiemethode voor de gevaren van chemische stoffen en mengsels zoals schoonmaakmiddelen. Dat is ook de reden waarom bepaalde symbolen op een verpakking vermeld staan. Zo kun jij maatregelen nemen en veiligheidsrisico’s verkleinen als je gaat werken met een bepaald product. Daarnaast bepaalt deze verordening ook aan welke eisen het product dat jij gekocht hebt moet voldoen.

  Vanaf 1 juni 2017 mogen alleen nog CLP-conforme producten worden verkocht en gebruikt. Wij raden dan ook aan om altijd het etiket van een chemisch middel door te lezen voordat je een middel gebruikt. Wij willen namelijk dat jij en jouw team veilig te werk gaan met schoonmaakmiddelen. Avodesch kan jou helpen aan de juiste beschermingsmiddelen.

  Heb jij vragen over schoonmaakartikelen? Neem dan contact met ons op! Dat kan via telefoonnummer 024 – 372 72 92 of door een mailtje te sturen naar info@avodesch.nl

  Geschreven door:
  Linda van Vugt
  Bekijk hier alle blog's van Linda