Zoek
Alle categorieën
  Menu Sluiten
  Terug

  Hoe Amsterdam gerecycled wc-papier toepast in asfvalt

  Amsterdam verwerkt cellulose gewonnen uit gerecycled wc-papier in geluid-reducerend asfalt.

  Dit wordt gebruikt in de weg aan de IJburglaan.

  De cellulose is gewonnen uit wc-papier dat via het riool in de afvalwaterzuivering terecht is gekomen. Dit materiaal kan in asfalt worden ingezet als een zogenoemde ‘afdruipremmer’. Daardoor verbetert de kwaliteit van het asfalt.

  Gemeente Amsterdam stelt dat jaarlijks 180.000 ton wc-papier door het toilet wordt gespoeld en vervolgens als afval wordt verbrand, terwijl hier nog waardevolle grondstoffen zoals cellulose uit gewonnen kunnen worden.

  De waarde van cellulose
  Dit materiaal kan niet alleen in asfalt worden verwerkt, maar kan ook gebruikt worden voor productie van isolatiemateriaal, bio-composiet, kunststof kozijnen en gevelplaten. Volgens de gemeente gaan in de toekomst meerdere waterschappen cellulose leveren aan Amsterdam.

  Rioolwaterzuivering om dit soort stoffen uit het water te filteren kost veel geld en energie, maar volgens de gemeente Amsterdam is voor hergebruik in totaal minder energie nodig. Daarnaast hoeft minder afval te worden verbrand.

  Circulariteit in Amsterdam
  Recent publiceerde Metropoolregio Amsterdam (MRA) het Ontwikkelplan Circulaire Economie Metropoolregio Amsterdam waarin naar een samenhang wordt gezocht die ervoor zorgt dat bestaande actiepunten worden behaald en een omslag naar een circulaire economie voor de gehele metropoolregio mogelijk wordt.

  Bron: Duurzaambedrijfsleven.nl