Zoek
Alle categorieën
  Menu Sluiten
  Terug

  Het belang van schoonmaakmachines voor een duurzame, hygiënische toekomst

   Leestijd ca. 3min 

  Langzaam maar zeker nemen schoonmaakmachines steeds vaker hun intrede in de schoonmaakwereld. Vernieuwde technologieën zorgen ervoor dat schoonmaakmachines meer kostenefficiënt en duurzamer worden, waardoor veel bedrijven inmiddels gekozen hebben voor de inzet van machines. Hierdoor veranderen de werkzaamheden van de schoonmaker, maar helemaal verdwijnen zal de schoonmaker nooit.

  Januari is de tijd van nieuwjaarsborrels, welke vaak in grote zalen gehouden worden. Met de ontlading van het afronden van weer een succesvol jaar, vloeit er veel drank. Niet alleen in de mond, maar ook over grond. Als eenmaal de laatste feestganger het pand heeft verlaten, is er zicht op het eindresultaat: 200 m2 vieze, besmeurde, plakkerige vloer. En die moet dezelfde avond nog schoon zijn.

  Had Assepoester maar een professionele schoonmaakmachine gehad

   

  Stel je eens voor dat je als schoonmaker dit met de hand zou moeten schoonmaken. Dat betekent uren poetsen en schrobben. En dan maar hopen dat je geen plekje gemist hebt, want de klant wil immers dat het de volgende dag weer spik en span is. Gelukkig is de schoonmaker van tegenwoordig geen Assepoester meer, die urenlang op de knieën moet schrobben om een frisse, schone vloer te krijgen.

  Cirkel van Sinner: 4 factoren die bijdragen aan een schoon resultaat

  Het verkrijgen van een schoon resultaat begint bij de principes van schoonmaken. De zogenoemde ‘Cirkel van Sinner’ geeft op een simpele en overzichtelijke manier weer welke factoren bijdragen aan een schoon resultaat. Dit zijn tijd, temperatuur, chemie en beweging. Deze vier factoren hebben allen invloed op elkaar: wanneer één factor kleiner wordt, moet een andere factor groter worden voor hetzelfde resultaat. Laten we dit eens in het perspectief van vandaag de dag stellen. De factor ‘tijd’ willen we het liefst zo klein mogelijk houden. Immers, tijd is geld. Vanwege duurzaamheid willen we de factor ‘temperatuur’ ook graag zo laag mogelijk houden, want een hoge temperatuur kost veel energie. En hoewel chemie vaak onmisbaar is voor een hygiënisch resultaat, is het van belang daar zuinig mee om te gaan.

  Maar als de factoren tijd, temperatuur en chemie omlaag gaan, dient dat volgens de Cirkel van Sinner gecompenseerd te worden met beweging. Zonder schoonmaakmachines zou dit betekenen dat een schoonmaker extreem hard moet poesten, wat weer ARBO-technische vraagstukken met zich meebrengt. Gelukkig zijn we de tijd van Assepoester voorbij en kan die beweging via de mechanische kracht van schoonmaakmachines gegenereerd worden.

  Cirkel van Sinner: Tijd, Chemie, Beweging en Temperatuur hebben invloed op elkaar en op het resultaat

  Als Chemie, Tijd en Temperatuur verlagen, dan is er meer Beweging nodig

   

  Schoonmaakmachines zijn kostenefficiënt en duurzaam

  Dankzij de technologische vooruitgang van de afgelopen jaren zijn schoonmaakmachines niet meer alleen rendabel in de duurste hotels of de grootste beurszalen. Sterker nog, schoonmaakmachines zijn tegenwoordig zeer kostenefficiënt en leveren een belangrijke bijdrage aan duurzaamheid:

  • Machines helpen de hygiëne van grote ruimten te waarborgen
  • Machines bereiken meer resultaat in minder tijd
  • Machines gaan zorgvuldig om met afvalwater
  • Machines zijn efficiënt in hun watergebruik
  • Machines beschikken over zuinige doseersystemen (water en reinigingsmiddel)

  Hygiëne wordt steeds belangrijker

  De markt in schoonmaakmachines is sterk gegroeid het afgelopen decennium. Steeds vaker spelen de machines een rol bij het verzekeren van een hygiënische woon- en werkomgeving. Innovaties rond schoonmaaksystemen groeien hierbij mee. En dit moet ook wel, want goede hygiëne wordt steeds belangrijker. We hebben immers continu te maken met een groeiende bevolkingsdruk, nieuwe infectieziektes, meer overdraagbare ziektes van dier naar mens en toenemende antibiotica resistentie. Slimme machines zullen in de toekomst zo geprogrammeerd kunnen worden, dat ze ingezet kunnen worden voor doelgerichte hygiëne.

  Robotisering - De schoonmaker zal nooit volledig vervangen worden door robots

  De ontwikkeling van autonome schoonmaakmachines, ofwel robotisering, is ook een belangrijke innovatie van de afgelopen jaren. We hoeven echter niet bang te zijn dat de schoonmaker hierdoor langzaam vervangen zal worden door machines. Taken als programmeren, onderhoud, vullen en legen, zullen altijd door mensen moeten worden uitgevoerd. Wel zal de schoonmaker meer tijd overhouden voor neventaken, wat de kwaliteit van het gehele schoonmaaktraject naar een hoger niveau zal tillen. 

  In onze Westerse maatschappij moet iedereen gezond kunnen werken en leven in een schone, hygiënische omgeving. Machines zijn inmiddels van fundamenteel belang geworden om deze hygiëne, nu en in de toekomst, te waarborgen.

  Dit artikel is geschreven door Marten Kops en Hans Razenberg van de NVZ. In de nieuwe brochure van de NVZ, ‘Slim en Schoon’, kunt u meer informatie vinden over schoonmaakmachines. Onder andere met tips voor de keuze van een schoonmaaksysteem en do’s en dont’s voor het veilig omgaan met machines. De brochure is te downloaden via www.nvz.nl/actueel/slim-en-schoon

  Bent u op zoek naar een robot voor uw schoonmaakwerkzaamheden of wilt u hier meer informatie over, neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

   

  Bron: NVZ.nl

   

   
  Marketing & Communicatie