Zoek
Alle categorieën
  Menu Sluiten
  Terug

  Global Handwashing Day 2017 - ‘Our hands, our future!’

   Leestijd ca. 4min

  Op Global Handwashing Day wordt er wereldwijd stil gestaan bij het belang van handen wassen met zeep. Goede handhygiëne voorkomt de verspreiding van bacteriën en verbetert de gezondheid van mensen.

  Thema van dit jaar is ‘Our hands, our future!’. Een thema dat het belang van schone handen benadrukt.

  In Derde Wereld landen kan het gebrek aan hygiëne zelfs leiden tot kindersterfte. Op sommige plekken kan diarree een klein ongemak zijn, maar in veel landen is dit helaas dodelijk. Elk jaar sterven 1,7 miljoen kinderen voor hun vijfde verjaardag als gevolg van diarree en longontsteking. Handen wassen met zeep is een van de meest effectieve en goedkope manieren om deze ziekten te voorkomen. Dit eenvoudige gedrag kan levens redden. Handen wassen met zeep heeft niet alleen positieve gevolgen voor de gezondheid en voeding, maar ook voor het onderwijs en de economie.

   

  Voorkom het krijgen van ziektes!

  Handhygiëne is de belangrijkste en meest efficiënte manier om griep en vele andere ziektes te voorkomen. Het is bewezen dat tot 80% van alle besmettelijke ziekten via de handen wordt verspreid. Mexicaanse griep en aanverwante varianten worden letterlijk van hand tot hand doorgegeven. Daarom moeten handen regelmatig ontsmet worden. Maar omdat desinfecteren dikwijls niet mogelijk is, is grondig wassen van de handen vaak het enige effectieve middel tegen besmettingen.

  Bij ons gaat goede handhygiëne vooral om het voorkomen van ziekten en daarmee ziekteverzuim. Door onze handen goed te wassen, beschermen we onze gezondheid. Zo zijn we in staat om een gezonde toekomst op te bouwen: hier én in de derde wereld. Our hands, our future!

  Elk jaar op 15 oktober vieren ruim 200 miljoen mensen Global Handwashing Day.

  Handen wassen met zeep is een van de belangrijkste maatregelen om de volksgezondheid in de wereld te verbeteren!

   

  Handen reinigen in de industrie

  Dit jaar zetten we de industriële sector centraal. Een sector waarin de handen het vaak zwaar te verduren hebben. Blootstelling aan verontreiniging, irriterende stoffen en andere schadelijke invloeden zijn er aan de orde van de dag. Volgens recente onderzoeken krijgt tot 40% van de werknemers in de industrie vroeg of laat te maken met huidproblemen.

  Om huidaandoeningen te voorkomen, is het belangrijk om de handen te wassen met een huidvriendelijke zeep.

  De beste manier om je handen te wassen is:

  • Was je handen minstens 15 seconden onder stromend water
  • Gebruik hierbij zeep
  • Wrijf de zeep over de hele hand, ook tussen de vingers en onder de nagels
  • Spoel je handen goed af
  • Droog je handen aan een papieren wegwerphanddoek

  De feiten:

  1. Bacteriën kunnen 48 uur lang overleven op een oppervlak
  2. Op de gemiddelde computermuis zitten ruim 10.000 organismen per cm2, en op een toetsenbord zelfs het dubbele
  3. Als kantoormedewerker kom je elke dag met meer dan tien miljoen bacteriën in contact
  4. Een besmette hand kan virussen en bacteriën overbrengen naar vijf nieuwe oppervlaktes of veertien mensen
  5. Tachtig procent van de besmettingen tussen mensen gebeurt via de handen
  6. Slechts dertig procent van de mensen wast de handen met zeep na een toiletbezoek
  7. En dat is helaas goed nieuws voor het norovirus, dat wordt overgedragen via allerlei oppervlaktes als de drager zijn handen niet wast na een toiletbezoek. Zestien procent van de mensen is zonder het te beseffen drager van dat virus, dat hevige buikgriep kan veroorzaken
  8. Een ander vervelend beestje is de escherichia coli-bacterie. Hoewel de meeste stammen ongevaarlijk zijn, zijn er ook die diarree en zelfs EHEC (de epidemie die enkele jaren geleden in Duitsland tientallen slachtoffers eiste) kunnen veroorzaken. Deze bacterie houdt van oppervlaktes waar eten op heeft gelegen en loop je dus het makkelijkst op in de lunchruimte of het bedrijfsrestaurant
  9. Maar er is ook goed nieuws: 47 procent van de ziektes is eenvoudig te voorkomen door je handen regelmatig en correct te wassen
  10.  En dat is gelukkig niet zo moeilijk, want je handen correct wassen duurt echt niet lang: natmaken, inzepen, gedurende twintig seconden grondig wassen en vervolgens afspoelen en drogen

  Het belang van hygiëne in het onderwijs

  Elk jaar worden er wereldwijd 272 miljoen schooldagen gemist als gevolg van diarree. Het goed wassen van de handen kan leerlingen en studenten helpen om gezond te leren. Het is belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd het belang van handen wassen te laten inzien.

  Mensen zijn zich de meeste tijd niet bewust van het gigantisch aantal bacteriën dat ze op hun handen hebben. Wanneer we onderweg naar werk, school of thuis zijn, zijn er veel contactmomenten met verschillende dingen. Hierbij is te denken aan de klink van een deur, het reizen met het openbaar vervoer en het vastpakken van geld. Deze dingen kunnen vol met bacteriën zitten. Kruisbesmetting zorgt ervoor dat bacteriën zich snel verspreiden.

  Zorginstellingen

  Naar schatting 15% van de patiënten wereldwijd ontwikkelen één of meer infecties in ziekenhuizen. Versterking van de gezondheidszorg systemen door middel van een goede handhygiëne kan patiënten helpen tijdens medische procedures! Uit een studie  van de WHO en UNICEF blijkt dat 35% van de zorginstellingen in laag-en midden-inkomens landen er een gebrek is aan water en zeep.

  Gedrag beïnvloeden

  Het bevorderen van handen wassen betekent niet alleen ervoor te zorgen dat mensen toegang hebben tot sanitaire voorzieningen. Deze voorzieningen moeten ook worden gebruikt, omdat de voordelen van het handen wassen afhankelijk zijn van de mensen die hun handen consequent wassen op belangrijke momenten. Gedragsverandering is van essentieel belang om het wassen van de handen te veranderen in een gewoonte.

   

  Global Handwashing Day valt precies in het begin van de herfst. Veel medewerkers zullen het komende halfjaar ofwel zelf ziek thuisblijven, ofwel het werk van hun zieke collega’s naast hun eigen werkzaamheden moeten oppakken. En voor de werkgevers kan het kostenplaatje erg hoog oplopen. Met een goede handhygiëne is de helft van de ziektes echter te voorkomen. Maar omdat die gedragsverandering erg moeilijk te realiseren is, organiseren we op 15 oktober een bewustwordingsactie. We hopen hiermee iedereen te overtuigen van een goede handhygiëne, want daar is iedereen bij gebaat.”

  Wilt u meer weten over handhygiëne, zeep, handdoekjes? Neem voor meer informatie contact op met Avodesch, via e-mail info@avodesch.nl of telefoonnummer +31 (0)24 3727292.

   

   

  Marketing & Communicatie