Zoek
Alle categorieën
  Menu Sluiten
  Terug

  Elk jaar op 19 november is het Wereld Toiletdag!

   Leestijd ca. 1.5min

  Elk jaar is het op 19 november officieel Wereld Toilet Dag. Op deze dag (gesteund door de VN) wordt extra aandacht gevraagd dat 2,5 miljard mensen niet beschikken over normale sanitaire voorzieningen. Jaarlijks sterven 800.000 jonge kinderen aan diarree, per dag 2.200 kinderen, zo’n 70 volle schoolklassen per dag!

  1 op de 3 mensen in de wereld heeft geen schoon water of een WC ter beschikking.

  Dit veroorzaakt ziektes. Slechte hygiëne, het ontbreken van een sanitair of veilig drinkwater is wereldwijd doodsoorzaak nummer 4!

   

  Toiletten helpen!
  Met schoon drinkwater, zeep, toiletten en informatie zijn deze kinderen simpel te redden. Voor ons is diarree een vervelende aandoening. Als je echter niet beschikt over de juiste sanitaire voorzieningen wordt het dodelijk. Mede door de grote besmettelijkheid is het in de Sahara en Zuid-Azië zelfs een van de belangrijkste doodsoorzaken voor kinderen van 5 jaar en jonger. Lees meer >>>

  Doelstelling
  Het doel van Wereld Toilet Dag is om media, bedrijfsleven, hulporganisaties en consumenten samen te brengen, aandacht te vragen voor het probleem en iedereen in actie te krijgen. Wereld Toilet Dag is wereldwijd uitgegroeid tot een belangrijk platform om deze boodschap uit te dragen.

  Wat kun je doen?
  Verschillende hulporganisaties zetten zich in voor betere sanitaire voorzieningen in derde wereld landen. Bekijk hier op de site wie dit zijn en meld je aan. Organiseer je zelf een actie? Laat het ons weten en meld je hier bij ons aan!

  Oplossing

  In de verkeerde situatie is ontlasting een bron van besmettelijke infecties met diarree en sterfgevallen tot gevolg. In de goede omstandigheden kan ontlasting juist een voedingsbodem zijn en dienen als mest voor landbouw. Door deze situatie om te keren veranderd de levenssituatie zo aanzienlijk dat 1 euro direct 5 euro waard is en oplevert. Kortom: Dit kunnen en moeten wij aanpakken!

  Een aantal cijfers:

  • Jaarlijks sterven 800.000 jonge kinderen aan diarree, per dag 2.200 kinderen, zo’n 70 volle schoolklassen per dag!
    
  • Diarree veroorzaakt door slechte hygiëne en onveilig water doodt 315.000 kinderen per jaar (WASHwatch 2016).
    
  • De ziekte op het werk, meestal veroorzaakt door slechte sanitaire voorzieningen en hygiëne zijn in 17% van alle sterfgevallen veroorzaakt op de werkplek (International Labour Organization).
    
  • Verlies van productiviteit als gevolg van ziekten die veroorzaakt worden door gebrek aan sanitaire voorzieningen en slechte hygiëne praktijken kosten vele landen naar schatting tot 5% van het BBP (Hutton, 2012).
    
  • Diarree veroorzaakt door onveilig water, slechte sanitaire voorzieningen en hygiëne staat in verband met 50% van de ondervoeding van kinderen, wat kan leiden tot onvolgroeidheid en heeft invloed op de mentale ontwikkeling (WHO, 2008).
    
  • Een gebrek aan toiletten op het werk en thuis heeft ernstige gevolgen heeft voor het personeelsbestand van bedrijven: slechte gezondheid, ziekteverzuim, verloop, verminderde concentratie, vermoeidheid, en dalende productiviteit zijn hiervan een oorzaak(Business for Social Responsibility, 2010).
    

  "We give a shit, do you...?" 

   

  Bron: CWS 

  Marketing & Communicatie