telefoon  024 - 372 72 92
Zoek
Filters
Close

Disposables en duurzaamheid: gaat dat samen?

Disposables en duurzaamheid: gaat dat samen?

 Leestijd ca. 3min 

Tork, marktleider in Europa in producten en diensten op het gebied van hygiëne en reiniging, onderzocht de oorzaken van voedselverspilling. Volgens Tork kan maar liefst 368 miljoen kilo aan voedselverspilling met de voedingsindustrie[1] in verband worden gebracht.

Veel van de problematiek blijkt te maken te hebben met hygiëne, zoals besmetting met Salmonella, E. Coli en Listeria-bacteriën. “Medewerkers uit de industriële voedingssector zijn vaak niet genoeg op de hoogte van de gevolgen van slechte handhygiëne, de risico’s van kruisbesmetting, het belang van het respecteren van de ‘koude keten' en hoe belangrijk het is om de juiste schoonmaakmiddelen en materialen te gebruiken”, melden de onderzoekers. 

DISPOSABLES

Eerlijk is eerlijk, disposable handschoenen, haarnetjes en schorten zorgen voor afval. Om zo hygiënisch mogelijk te werken, moeten werknemers regelmatig een nieuw exemplaar aantrekken. Toch is dat tegelijkertijd juist de kracht van disposables; door de grotere hygiëne dragen ze ook bij aan het verminderen van afval. De mens is namelijk een belangrijke besmettingsbron.

Door schone en beschermende werkkleding te dragen, bescherm je de productieruimte en het verwerkte voedsel tegen bacteriën en vuil. De afgelopen decennia zijn er bij diverse voedselschandalen onder meer E. coli, salmonella en listeria opgedoken. Deze schadelijke bacteriën hebben specifiek te maken met kruisbesmetting en een gebrek aan (hand)hygiëne. Deze bacteriën worden meestal aangetroffen in verwerkte producten, die een hoger risico op verontreiniging opleveren omdat ze meer handelingen moeten ondergaan.

POETS- EN REINIGINGSDOEKEN

Daarnaast is het belangrijk om aandacht te besteden aan het schoonmaakproces. Een van de grootste hygiënezonden is om werkoppervlakken enkele dagen achter elkaar te reinigen met dezelfde sponsjes of stoffen doeken. Deze vormen de ideale broedplaats voor bacteriën, die tijdens het schoonmaken ook nog eens overal worden verspreid. Met papieren poets- en reinigingsdoeken die je na gebruik weggooit, loop je veel minder risico dat er ziekteverwekkers in het voedsel terecht komen en dat er een batch vernietigd moet worden.

KANT-EN-KLAARVERPAKKINGEN

Niet alleen het verwerken van voedsel, maar ook het verpakken ervan kan voedselverspilling tegengaan. Nu steeds meer huishoudens nog maar uit één persoon bestaan, zijn grote gezinsverpakkingen meestal teveel. Het eten dat overblijft, belandt dan vaak in de prullenbak. Door maaltijden of maaltijdcomponenten in diverse verpakkingsgroottes aan te bieden, kunnen consumenten zelf de juiste hoeveelheden kiezen.

DUURZAME MATERIALEN

Bij wegwerpartikelen denk je misschien snel aan plastic en de plasticsoep in de oceanen. Maar wist je dat er ook producten voor eenmalig gebruik bestaan die gemaakt zijn van duurzamere materialen? Latex handschoenen worden bijvoorbeeld steeds vaker gemaakt van natuurlijk rubber, dat biologisch afbreekbaar is. Ook fabrikanten van poetspapier hebben duurzaamheid meer en meer hoog in het vaandel staan. Met een eenvoudige blik op de verpakking kun je zien of producten voorzien zijn van een Ecolabel, zoals EU Ecolabel, Nordic Swan en FSC. Deze keurmerken geven aan dat producten een lagere milieubelasting hebben.

DUURZAME VERPAKKINGEN

Tot slot is er nog het materiaal van de verpakking  waar de disposables in geleverd worden. Als je kiest voor dispensers of omdozen van recyclebaar karton, ben je een stuk duurzamer bezig. Zo’n 85% van al het papier en karton wordt namelijk gerecycled en een papiervezel gaat 6 à 7 keer mee [2].

CONCLUSIE

Disposables en duurzaamheid kunnen dus zeker hand in hand gaan. Kleding, schoonmaakpapier en maaltijdverpakkingen voor eenmalig gebruik verminderen voedselverspilling. Als je er bij het kiezen van je disposables bovendien op let dat ze gemaakt zijn van duurzame materialen en verpakt zijn in recyclebare verpakkingen, zit je goed.

Op naar een hygiënisch en duurzaam 2018!

Bron: [1] Bron: Tork, Voedselverspilling in de voedingssector [2] PRN
 
Marketing & Communicatie

 

 

 

 

 

Plaats uw commentaar