Zoek
Alle categorieën
  Menu Sluiten
  Terug

  Desinfecteren doe je zo...

  De alcoholische geur van desinfectie kent iedereen. Waarschijnlijk het vlammetje op het etiket ook. Maar wat is desinfectie precies en hoe maak je er goed mee schoon? Vier keer verschillend desinfecteren:

  1. Desinfecteren gaat verder dan goed schoonmaken Schoonmaken of reinigen verschilt van desinfecteren. Waar schoonmaken draait om puur productresten verwijderen, is het de bedoeling van desinfecteren om een oppervlakte, instrument of huid te ontsmetten. Zo wordt de oppervlakte ziektekiemvrij gemaakt en het besmettingsniveau van materiaal of levend weefsel verlaagd.

  2. Een oppervlakte desinfecteren doet je zo Wanneer een oppervlakte is besmet met bloed of andere lichaamsvloeistoffen, is er een ander protocol nodig dan wanneer een oppervlakte is geïnfecteerd met micro-organismen. Het RIVM heeft er richtlijnen voor gepubliceerd: plastic handschoenen aan, vuil wegvegen met keukenpapier, oppervlakte schoonmaken met allesreiniger en dan desinfecteren met chloor of alcohol. De werkwijze bij de verschillende besmettingen verschilt op het punt dat een met lichaamsvloeistoffen besmette oppervlakte een hogere dosering alcohol of chloor nodig heeft.

  3. Je eigen huid desinfecteren Om je eigen huid te ontsmetten, kun je Ethylalcohol en Isopropanol gebruiken. Gebruik wel een concentratie van 70 procent. Een hogere of lagere concentratie vermindert het effect van de desinfectie. Deze middelen werken binnen vijftien minuten als bacteriedodend op de huid.

  4. En nog dan je handen wassen Je handen desinfecteren is één van de belangrijkste maatregelen om het risico dat micro-organismen van de ene plek naar de andere plek gaan, uit te bannen. Was daarvoor eerst je handen met water en vloeibare zeep. Droog ze af met een papieren handdoekje. Spuit daarna een beetje handalcohol op je handen en laat ze drogen aan de lucht. Resultaat: Ontsmette handen.

    

   

  Avodesch heeft een uitgebreid assortiment desinfectiemiddelen voor allerlei toepassingen. Wij informeren u graag!

   

  Bron: RIVM, Van Manen Hygiëneproducten