telefoon  024 - 372 72 92
Zoek
Filters
Sluiten

6 Ozonfeiten

6 Ozonfeiten

Eigenlijk zit ozon overal: je ziet het niet, maar soms ruik je het wel. Het is een handig middel om te ontgeuren en ontsmetten. Wat kun ermee als professionele schoonmaker? De Vereniging Schoonmaak Research (VSR) publiceert ‘de zin en onzin over ozonreiniging’.

1. Ozon ruik je wel, zie je niet

Ozon is een gas die je niet ziet, maar wel af en toe ruikt. Het geeft een penetrante geur af die je bijvoorbeeld na onweer ruikt en daarna snel verdwijnt. Wat gebeurt er? Ozon wordt omgevormd uit zuurstof door een elektrische ontlading. Daarna vervalt de stof weer in zuurstof. Maar ondertussen heeft de stof wel wat gedaan met het oppervlak of met de stofjes in de lucht waarmee het reageerde.

2. Een handig ontgeur- en ontsmettingsmiddel

Ozon gebruik je als ontgeur- en ontsmettingsmiddel om bijvoorbeeld de sigarettengeur uit een auto te halen of drinkwaterleidingen reinigen. Om een geur effectief te verwijderen is het nodig om de stinkende bron te verwijderen of diep te reinigen. Vaak is daar een paar dagen tijd en hoge concentratie ozon voor nodig. Ontsmetten gaat sneller, maar ook hier is het belangrijk om een lange tijd een hoge concentratie te gebruiken. Volgens VSR zijn er geen algemene regels voor de concentratie. Wel geldt dat de ozon snel verdwijnt als de lucht vochtig is, als het warm is en als er wordt geventileerd.

3. Ozonwater of ozongas

Meestal wordt ozon toegepast als gas of opgelost in water. Voor beide geldt dat er specifieke ozongeneratoren, mengers en meetsystemen beschikbaar zijn van verschillende leveranciers. Met de ozonreinigingsmethode ‘foggen’ wordt een ozonhoudende vloeistof verneveld. De nevel slaat neer op het oppervlak, komt overal en slaat niets over.

4. Gebruik maximaal 0,06 ppm ozon per uur

De overheid heeft een publieke grenswaarde gesteld voor werkers, badmeesters en schoonmakers die met ozon werken: 0,06 ppm als gemiddelde over één uur. De menselijke neus kan al waardes vanaf 0,02 ppm waarnemen. Wanneer je ozon ruikt, kan het dus gevaarlijk zijn. Voorkom risico’s en sluit de ruimte af waarin je ozon hebt gebruikt en ventileer deze voordat er weer mensen in de ruimte komen.

5. Ozon is geen schoonmaakmiddel

Ozon is geen reinigingsmiddel, maar zet geurstoffen om tot andere stoffen en doodt micro-organismen door de celwand kapot te maken. De resten blijven gewoon op het oppervlak achter. Wellicht worden zand, etensresten en ander vuil ontgeurd en ontkleurd, maar niet weggehaald.

6. Alleen een deskundige mag met ozon werken

Omdat ozon uit zichzelf vervalt, moet het ter plekke worden klaargemaakt. De apparatuur die daarbij nodig is, is algemeen beschikbaar. Maar let op: alleen deskundigen mogen deze apparaten toepassen vanwege de veiligheidsrisico’s. Ook zal een deskundige de omstandigheden herkennen waarin ozon niet meer werkt en hij maatregelen moet nemen.

Bron: VSR