Zoek
Alle categorieën
  Menu Sluiten
  Terug

  15 Oktober 2015 Wereld handenwasdag

  Je handen zijn je werktuigen en dagelijks raak je heel veel dingen aan. Daardoor kunnen bacteriën via je handen in je lichaam komen en dat kan schadelijk zijn. Door goed je handen te wassen, kun je je eigen gezondheid en die van anderen beschermen. Handen wassen is zelfs zó belangrijk dat de Verenigde Naties in 2008 de Wereld Handenwasdag introduceerde. Ook dit jaar staat 15 oktober in het teken van schone handen. Infectiepreventie-expert Ed Smeets van Maastricht UMC+ legt uit waarom handen wassen zo belangrijk is.

  Bacteriën zijn overal!

  "Overal in je lichaam zijn bacteriën aanwezig. Hoeveel bacteriën er precies op je handen zitten, is niet bekend. Maar voor elke lichaamscel, zijn er in en op ons lichaam minstens tien keer zoveel bacteriën terug te vinden" vertelt infectiepreventie-expert Ed Smeets.

  Inderdaad, dat zijn er heel veel en dat klinkt misschien een beetje eng. Maar dat is onterecht. "Het overgrote deel van deze bacteriën zorgt er juist voor dat je gezond blijft en goed kunt functioneren. Zo zorgen de bacteriën in je darm bijvoorbeeld voor een goede spijsvertering, terwijl bacteriën op je huid en slijmvliezen een beschermende functie vervullen. Ze houden plekjes op je lichaam bezet, waardoor schadelijke deeltjes geen ruimte hebben om zich te nestelen. Ze prikkelen bovendien het immuunsysteem, 'onze weerstand', waardoor dit paraat staat tegen schadelijke invloeden. Bacteriën zijn dus onmisbaar in je lichaam."

  Lees meer over hygiëne

  Bacteriën kunnen ziek maken

  Wat gebeurt er als iemand na het toiletbezoek niet goed zijn handen wast, en jou vervolgens een hand geeft? "Dan kunnen schadelijke bacteriën worden overgedragen op jouw handen, die vervolgens met het eten van je lunch je lichaam binnenkomen. Dit is natuurlijk niet hygiënisch. Gelukkig heeft je lichaam van nature afweermechanismen die proberen te voorkomen dat je ziek wordt van deze bacteriën of virussen uit je omgeving."

  Naast de beschermende functie van de genoemde lichaamsbacteriën, zijn er nog een aantal afweermechanismen die je niet kunt missen, legt Ed Smeets uit. "Tranen en speeksel bijvoorbeeld reinigen je ogen en de slijmvliezen in je mond. Maagzuur voorkomt dat doorgeslikte bacteriën kunnen overleven waarna darmbewegingen zorgen voor een snelle verwijdering van de bacteriën uit je lichaam. Je immuunsysteem beperkt zo de verspreiding van schadelijke bacteriën en virussen. Als een bacterie of virus toch sterk genoeg is om al deze barrières te overwinnen, kun je ziek worden."

  Hoe lang moet je je handen wassen?

  Als je goed je handen wast na het toiletbezoek, is het risico kleiner dat schadelijke bacteriën en virussen vanaf je handen, via je voedsel, je lichaam binnen komen. Was ook altijd voor het bereiden van een maaltijd en voor het eten, je handen.

  Het advies van Ed Smeets is: "Gebruik daarbij altijd zeep (en minimaal 20 seconden wassen!), laat het goed schuimen en neem al je vingers mee. Zeep zorgt er namelijk voor dat huidvetten met bacteriën of virussen worden opgelost en van je handen afgespoeld kunnen worden met water." Heb je een gevoelige huid? Kies dan voor hypoallergene zeep die pH-neutraal en bovendien parfumvrij is." Als iedereen schone handen heeft, worden bacteriën en virussen minder snel verspreid. "Vooral in het najaar en in de winter kan dit bijvoorbeeld diarree, verkoudheden en luchtweginfecties voorkomen. Handen wassen is dus een heel simpel en goedkoop preventief middel dat een boel narigheid kan voorkomen!"

  Denk op 15 oktober nog even aan dit artikel, zodat je er weer bewust van bent hoe je jouw eigen gezondheid en die van anderen kunt beschermen.

   

  Bron: Gezond idee, Maastricht UMC+